Home NieuwsNederland Problemen met huisvesting door herziene Woningwet

Problemen met huisvesting door herziene Woningwet

door Redactie

De Landelijke Studenten Vakbond (LSVb) en de lokale studentenvakbonden, waaronder ook AKKU, spreken hun zorgen uit over herziening van de Woningwet. Ze hebben hiervoor gezamenlijk een brief gestuurd naar de Tweede Kamer. 

Samenwerking met beleggers
De herziening beperkt de samenwerking tussen sociale huisvesters en beleggers. Sociale studentenhuisvesters beschikken namelijk vaak zelf niet over de middelen om te kunnen voldoen aan de vraag naar goede en betaalbare studentenwoningen. Samenwerking met beleggers, waarbij de belegger het pand in eigendom heeft en de corporatie het beheer en het contact met de bewoners op zich neemt, bood een uitkomst. Deze samenwerking is echter niet meer toegestaan volgens de nieuwe Woningwet, omdat er angst bestaat dat staatssteun voor de corporaties bij private investeerders terecht komt.

Lange termijn minder studentenwoningen?
Door de herziening kunnen er echter, volgens de LSVb, nauwelijks meer nieuwe en betaalbare studentenwoningen worden gebouwd. Lisa Busink, voorzitter van studentenvakbond AKKU, vertelt dat dit probleem in Nijmegen voorlopig mee zal vallen. Op de lange termijn kan het echter betekenen dat er ook in Nijmegen geen nieuwe en goed betaalbare woningen beschikbaar komen.

Volgens Vincent Buitenhuis, manager Strategie en Wonen van studentenhuisvester SSHN, zal dit echter ook op de lange termijn meevallen. Hoewel het SSHN-complex Dominicanenstraat (35 eenheden) over vijftien jaar niet meer verlengd kan worden en de samenwerking met de Effata-parochie (9 kamers) binnenkort mogelijk beëindigd moet worden, stelt hij dat de productie van studentenwoningen geen gevaar hoeft te lopen. ‘Wij kunnen prima voldoen aan de marktvraag’, aldus Buitenhuis. 

Gezamenlijke brief
Voor andere studentensteden heeft de herziening van de wet op de korte termijn wel grote gevolgen. Een groot deel van de bouwplannen van studentenwoningen ligt daar nu stil, vanwege de herziende Woningwet. De LSVb pleit nu daarom voor een uitzonderingsclausule, waardoor staatssteun niet op de verkeerde plaats terecht kan komen. De studentenbonden hebben gezamenlijk een brief gestuurd naar de Tweede Kamer met daarin het dringende verzoek tot een snelle oplossing van dit probleem. 

Laat een reactie achter

Gerelateerde artikelen