Home NieuwsNederland Psst, wil jij illegaal wetenschappelijke artikelen downloaden?

Psst, wil jij illegaal wetenschappelijke artikelen downloaden?

door Redactie

Illegaal muziek, games en films downloaden is voor de meeste studenten niet onbekend. Sinds kort kun je echter ook op grote schaal illegaal wetenschappelijke artikelen downloaden. 

Illustratie: Tijs Sikma 

Universiteiten hebben niet een abbonnement op alle wetenschappelijke tijdschriften. Als een student of onderzoeker net een bepaald artikel nodig heeft in een tijdschrift waarop de universiteit geen abonnement heeft, moet deze vaak een flinke hoeveelheid centen neertellen. De Open Access-beweging pleit al langer voor het vrij toegankelijk maken van wetenschappelijk onderwijs. Universiteiten worden immers gefinancierd met publiek geld en iedereen zou volgens hen daarom van deze kennis gebruik mogen maken. In 2025 moet alle wetenschappelijke kennis in Nederland vrij toegankelijk zijn.  

Als je hier niet op kunt wachten, kun je nu echter ook op Sci-Hub de artikelen illegaal downloaden. Sci-Hub verkrijgt wetenschappelijke artikelen via de proxyservers van universiteiten dankzij wetenschappers die hun inloggegevens delen en zet een kopie ervan in hun eigen database. Op de website staan er al 49 miljoen, dagelijks zouden er 200.000 artikelen worden gedownload. Voornamelijk ontwikkelingslanden als Indonesië en India maken gebruik hiervan. De website rechtvaardigt dit door te stellen dat copyrightwetten de voortgang van de wetenschap hinderen. Elsevier, de grootste uitgever van academische artikelen in de wereld, heeft de site al aangeklaagd

Intellectuele piraten kunnen hier terecht voor hun academische booty

Laat een reactie achter

Gerelateerde artikelen