Home NieuwsNederland Renteverhoging studieschuld van de baan

Renteverhoging studieschuld van de baan

door Redactie

Maandagochtend kondigde minister van Onderwijs, Ingrid van Engelshoven aan het omstreden wetsvoorstel om de rente op de studieschuld te verhogen in te trekken. Anderhalve week geleden dreigden studentenorganisaties Interstedelijk Studenten Overleg (ISO) en Landelijk Studenten Rechtsbureau (LSR) naar de rechter te stappen als dit niet zou gebeuren.

Tekst: Myrte Nowee

De studentenorganisaties reageren blij met dit besluit: ‘We hebben het afgelopen jaar heel hard gestreden tegen de renteverhoging. Nu dit is gelukt kunnen studenten opgelucht adem halen, dit scheelt hen namelijk zo’n vijfduizend euro!’, vertelt voorzitter Landelijkste Studentenvakbond (LSVb) Carline van Breugel. ISO-voorzitter Tom van den Brink deelt de euforie: ‘Bijna een jaar lang gaven we forse kritiek, en deze is gehoord. Dit is een enorme overwinning voor studenten en de toegang tot onderwijs.’

Ophef om voorstel
Van begin af aan was er veel ophef rondom het wetsvoorstel. Studentenorganisaties ISO en LSR claimden dat het wetsvoorstel in strijd was met een VN-verdrag dat Nederland heeft ondertekend. In dat verdrag staat dat het hoger onderwijs ‘geleidelijk aan kosteloos moet worden gemaakt’. Doordat de renteverhoging op de studieschuld aan de tienjarenrente gekoppeld zou worden, zou de studieschuld per student gemiddeld 5500 euro stijgen. Het wetsvoorstel voldeed hierdoor niet aan het verdrag volgens de studentenorganisaties. Zij vroegen minister Van Engelshoven daarom het wetsvoorstel in te trekken. LSVb haalde samen met de NJR, Groenlinks, LAKS, ISO en CNV Jong meer dan 100.000 handtekeningen op tegen het wetsvoorstel.

Op 11 december 2018 kwam het voorstel met de kleinst mogelijke meerderheid door de Tweede Kamer. Vorige week bleek dat in de Eerste Kamer te weinig steun voor het voorstel was, waardoor Van Engelshoven het introk voordat er dinsdag überhaupt nog gestemd kon worden.

 

 

Laat een reactie achter

Gerelateerde artikelen