Home NieuwsNederland Staken voor kwaliteitsverbetering

Staken voor kwaliteitsverbetering

door Redactie

De Algemene Onderwijsbond (AOb) voert deze week actie voor meer investeringen in het onderwijs. Op vrijdag 15 maart wordt de actieweek afgesloten met een landelijke onderwijsstaking voor basis- middelbaar- en voortgezet onderwijs. Ook verschillende medewerkers en studenten van de Radboud Universiteit (RU) voeren deze week actie. 

Investeringen zijn nodig
Samen met de Federatie Nederlandse Vakbeweging (FNV) en Federatie van Onderwijsvakorganisaties (FvOv) wil de AOb met de actieweek laten zien dat er een investeringsplan nodig is voor het onderwijs. In totaal eisen ze vier miljard euro om het onderwijs te verbeteren. Dit is bedoeld voor basisscholen tot en met wetenschappelijk onderzoek. Het geld is volgens de actievoerders nodig om salarissen van docenten te verbeteren, functies van ondersteunend personeel te herwaarderen, werkdruk te verlagen en te werken aan kwaliteitsverbetering. ‘Er is wel geld beschikbaar voor het basis- en middelbaaronderwijs, maar op het hoger onderwijs blijft men bezuinigen. Het moet allemaal efficiënter, maar hierdoor ervaren studenten en docenten juist veel meer druk’, vertelt Jeroen Dols, vicevoorzitter van studentenvakbond AKKU. Studenten en medewerkers kunnen op vrijdag tijdens de afsluitende staking hun stem laten horen. Dit geldt voor mensen van basisscholen tot en met universiteiten, een uniek moment omdat het de eerste keer is dat het onderwijsbreed gebeurt.

Actie aan de RU
‘Als studentenvakbond zijn we zeker aanwezig bij de staking. We werken nauw samen met de FNV en de AOb om zoveel mogelijk studenten te mobiliseren om naar Den Haag te gaan’, zegt Dols. Een staking is op dit moment noodzakelijk volgens hem. ‘Het hele onderwijs is boos. Basisscholen hebben te weinig docenten, waardoor ze leerlingen naar huis moeten sturen. Docenten in het hoger onderwijs ervaren te veel druk en de kwaliteit van onderwijs lijdt daaronder. Het is daarom belangrijk om een sterk signaal naar de minister te sturen. Dat kan met een staking.’

Docent Filosofie en Wetenschapsstudies Willem Halffman kan dit beamen. ‘Universiteiten worden langzaamaan gewurgd. Er is een te krap budget, maar er komen wel meer studenten bij die allemaal genoeg aandacht moeten krijgen. Daardoor wordt de druk voor docenten verhoogd.’ Niet alleen voor docenten, maar ook voor studenten worden de duimschroeven aangedraaid. ‘De studieleningen en de rentes stijgen langzaam’, vertelt Halffman rustig. Volgens hem moet het onderwijs dus op de schop. ‘We lijken met z’n allen net kikkertjes die langzaam gekookt worden in steeds heter water. Het wordt tijd dat we eruit springen.’

Het College van Bestuur (CvB) liet eerder tijdens de Gezamenlijke Vergadering weten dat ze begrip hebben voor de staking van 15 maart, maar dat ze de actievoerders op geen enkele manier zal steunen.

De staking begint om 12:00 op het Malieveld in Den Haag. 

 

Laat een reactie achter

Gerelateerde artikelen