Home NieuwsNederland Steeds meer studenten vliegen uit naar buitenland

Steeds meer studenten vliegen uit naar buitenland

door Redactie

Steeds meer Nederlandse studenten weten de weg naar het buitenland te vinden. 24 procent van de studenten die in het collegejaar 2013-2014 afstudeerden had stage gelopen of een studie gevolgd in het buitenland. Nog nooit lag het percentage zo hoog, meldt EP-Nuffic, de Nederlandse organisatie voor internationalisering in het onderwijs.

De meeste studenten die de stap naar het buitenland wagen, blijven relatief dicht in de buurt. Vooral de buurlanden en Spanje waren populair als Europese bestemming. Toch durfde ook een grote groep studenten hun American Dream na te jagen. Bijna de helft van alle Nederlandse studenten met buitenlandervaring maakte gebruik van Erasmus+, het subsidieprogramma van de Europese Unie voor het hoger onderwijs. Het aantal Nederlandse studenten dat gebruik maakt van de Europese beurs is de afgelopen 10 jaar verdubbeld. Vroegen in 2006 nog slechts 6000 studenten een extra zakcentje uit de EU aan, in 2016 lag dit aantal op twaalfduizend.

Veel studenten gaan vaak in het buitenland studeren om zichzelf te leren ontdekken en om hun kennis en geest te verrijken. Voor een betere banenkans kan je beter thuisblijven. Afgelopen januari kwam uit een rapport van het Nederlands Interdisciplinair Demografisch Instituut naar voren dat een studie in het buitenland een afgestudeerde student niet sneller aan een baan helpt. Slechts 10 procent van de Nederlandse werkgevers ziet een meerwaarde in een buitenlandstudie. 

Laat een reactie achter

Gerelateerde artikelen