Home NieuwsNederland Steeds minder studies met studentenstop

Steeds minder studies met studentenstop

door Redactie

Voor het tweede jaar op rij is het aantal universitaire studies in Nederland  met een numerus fixus gedaald.

Vanaf het volgende collegejaar zijn er nog maar 49 opleidingen die een studentenstop hebben, terwijl dat dit collegejaar nog 63 waren. De daling komt voornamelijk doordat zeven psychologie-opleidingen aan de Nederlandse universiteiten weer iedereen toelaten.

In 2013 waren er een recordaantal universitaire studies met een numerus fixus. 88 opleidingen hadden een studentenstop, waaronder verschillende rechtenstudies. Dat leidde tot vragen in de Tweede Kamer aan minister Bussemaker van Onderwijs. Het parlement vroeg zich af of opleidingen misbruik maakten van de numerus fixus regeling om de beste studenten te selecteren. Alleen dure en intensieve studies mogen hun aantal studenten beperken. Bussemaker antwoordde dat een studentenstop voor gewone opleidingen verboden is en dat dit niet het middel is om de kwaliteit van het onderwijs te verhogen.

Volgend jaar zal het aantal opleidingen met studentenstop waarschijnlijk nog verder afnemen. Dan mag er niet meer worden geloot of een student de opleiding mag doen. De studies moeten dan zelf de studenten selecteren en dat kost veel tijd. Ze moeten dan niet alleen naar cijfers kijken, maar ook naar de motivaties en geschiktheid van studenten. Om die reden zou het kunnen zijn dat studies met een numerus fixus regeling stoppen.

De Radboud Universiteit heeft vanaf komend collegejaar vier opleidingen met een studentenstop. Aankomende studenten die zich hebben aangemeld bij Bedrijfskunde, Biomedische Wetenschappen, Geneeskunde of Tandheelkunde, zullen te maken krijgen met een numerus fixus regeling.

 

Laat een reactie achter

Gerelateerde artikelen