Home NieuwsNederland Stijging studieschuld met €5000 door renteverhoging

Stijging studieschuld met €5000 door renteverhoging

door Redactie

Een student met een gemiddelde studieschuld gaat €5000,- aan rente betalen als hij gebruik maakt van de hele terugbetaaltermijn van 35 jaar. Dat maakte minister van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap Ingrid van Engelshoven vorige week bekend. Dit is het gevolg van het plan van de regering om het rentepercentage langer vast te zetten.

Vast rentepercentage
In het huidige systeem staat het rentepercentage vast voor vijf jaar, maar de regering wil deze periode verlengen naar tien jaar. Hierdoor stijgt het rentepercentage met 0,78%. Dit betekent dat een student in totaal €5000,- aan rente gaat betalen als hij er 35 jaar over doet om zijn studieschuld af te lossen. Bij een gemiddelde studieschuld, van €21.000,-, en een toekomstig jaarinkomen van €40.000,- stijgt het bedrag dat een oud-student maandelijks betaalt niet, terwijl de totale schuld wel stijgt. Bij een jaarinkomen dat flink hoger ligt, stijgt dit met maximaal twaalf euro per maand.

De minister denkt dat de gevolgen van de stijging mee zullen vallen. ‘De praktijk laat zien dat een groot deel van de studenten vervroegd aflost’, schrijft zij aan de Tweede Kamer. De totale stijging ligt dan lager dan eerder genoemde €5000,-. Het Interstedelijk Studenten Overleg (ISO) is geschokt over de bedragen. ‘Het kabinet Rutte II voerde het sociaal leenstelsel in, hierdoor gingen studenten gemiddeld €6000,- meer lenen. Nu heft het kabinet Rutte III nog eens €5000 extra op deze schuld door de renteverhoging’, stelt ISO-voorzitter Tom van den Brink.

Sigaar uit eigen doos
Dat studenten de portemonnee moeten trekken om het leenstelsel betaalbaar te houden, is niet conform het akkoord over het sociaal leenstelsel, vindt het ISO. Het ISO is ook ontevreden over de halvering van het collegegeld voor eerstejaars, die eerder dit jaar werd ingevoerd. ‘Dit is een sigaar uit eigen doos, omdat de korting niet opweegt tegen de schulden die studenten maken’, aldus het ISO. ‘Studenten die in 2020 gaan studeren en 35 jaar doen over het afbetalen van hun schuld, gaan vijf keer zoveel rente betalen dan de korting die zijn met de halvering van het collegegeld in hun eerste jaar krijgen. Dat is een schande’, vindt Van den Brink.

De gevolgen van deze maatregel zijn verstrekkend denkt Van den Brink. ‘Het wordt nu een stuk moeilijker om bijvoorbeeld langer te studeren, door te stromen vanuit het mbo of hbo of een huis te kopen’, vertelt hij. Volgende week stemt de Tweede Kamer over het wetsvoorstel. Van den Brink: ‘Ik hoop dat Kamerleden voor die tijd inzien dat het niet gezond is om de staatskas te spekken met het geld van studenten.’

 

 

Laat een reactie achter

Gerelateerde artikelen