Home NieuwsNederland Studenten gematigd positief over hun opleiding

Studenten gematigd positief over hun opleiding

door Redactie

Donderdag zijn de resultaten van de Nationale Studenten Enquête (NSE) van dit jaar gepubliceerd. Hoewel de resultaten in veel opzichten relatief weinig verschillen van vorig jaar, is er volgens de Landelijke Studentenvakbond (LSVb) en het Interstedelijk Studentenoverleg (ISO) genoeg reden tot zorg.

Met de NSE wordt gekeken hoe tevreden studenten zijn over zeventien thema’s die betrekking hebben op hun opleiding. De gemiddelde beoordeling van universiteitsstudenten is een 3,91 uit 5 en maar liefst 83,4% van de studenten is tevreden. Dit is iets lager dan vorig jaar, toen was dat percentage nog 84,6%. Op het hbo is de tevredenheid iets meer gedaald, maar ook hier ligt de tevredenheid nog op 72,3%. Wat de afzonderlijke thema’s betreft, is op het gebied van internationalisering een kleine daling in de tevredenheid zichtbaar en ook over loopbaanvoorbereiding zijn studenten iets minder content. De scores voor zorg en faciliteiten liggen iets hoger dan vorig jaar. 

Hoewel er dus relatief weinig is veranderd ten opzichte van eerdere jaren vindt de LSVb het zorgwekkend dat meer dan een kwart ontevreden is. Volgens de studentenvakbond is dit nieuw bewijs dat de beloofde investeringen in hoger onderwijs ‘een wassen neus’ zijn en voorzitter Geertje Hulzebos roept minister van Onderwijs Ingrid van Engelshoven dan ook op om actie te ondernemen. Het ISO vindt vooral de afgenomen tevredenheid over internationalisering en aansluiting op de arbeidsmarkt punten die aandacht verdienen. Verder is het ISO vooral blij dat er ook positieve signalen zijn, zoals de toegenomen tevredenheid over de onderwijsfaciliteiten.

De Radboud Universiteit (RU) doet het redelijk gemiddeld, met veel scores tussen de 3 en 4. Informatie en voorlichting scoort het slechtst, met 3 punten uit 5. Studenten vinden het in elk geval wel gezellig in Nijmegen, want de sfeer op de RU wordt het hoogst beoordeeld met een 4,2. Daarnaast is een lijst met cijfers voor diverse studies bekend, waaruit blijkt dat de meeste opleidingen ongeveer op het landelijke gemiddelde zitten. Alle opleidingen die met een cijfer werden beoordeeld scoorden ten minste een 3,5 of hoger. Bovenaan de lijst prijken de onderzoeksmaster Onderneming en Recht, met een 4,7 gemiddeld, en Politicologie, met een 4,6. 

Laat een reactie achter

Gerelateerde artikelen