Studenten vinden online privacy wel fijn, maar handelen er niet naar. Dit blijkt uit een onderzoek uitgevoerd door jongerenonderzoeksbureau Qrius.
Voor het nationale onderzoek werden meer dan 1000 WO-, HBO-, en MBO-studenten van 18 tot en met 30 jaar via de e-mail vragen gesteld over online privacy. Van de groep geeft maar liefst 94 procent aan dat privacy van groot belang is. Vreemd genoeg zeggen iets meer dan 400 studenten dat ze ‘niet zo actief’ of zelfs ‘helemaal niet actief’ zijn om hun privé-leven op het web voor gevaren te behoeden. Slechts ongeveer 25 procent verandert geregeld een wachtwoord en 90 procent stort zich zonder na te denken op het openbare Wi-Fi-netwerk.
Onanks hun onnadenkendheid geven bijna 900 ondervraagde studenten aan meer te willen weten over online privacy. Als grootste risico’s wijzen de ondervraagden op het openbaar worden van foto’s, gehackt worden, het kwijtraken van bankgegevens, en identiteitsfraude. Paul Sikkema, leider van het Qrius-onderzoek, vindt dat studenten meer over hun privacy zouden moeten nadenken. ‘Ze zeggen dat ze hun digitale privay belangrijk vinden, noemen ook reële risico’s, maar in de praktijk zijn ze er nauwelijks mee bezig. Dat vraagt om veel meer voorlichting.’