Home NieuwsNederland Meer studenten tevreden over hun opleiding

Meer studenten tevreden over hun opleiding

door Redactie

Steeds meer universitaire studenten zijn positiever over hun opleiding. Dat blijkt uit de resultaten van de Nationale Studentenenquête (NSE). 

Tevreden studenten
Van de universitaire studenten die de NSE hebben ingevuld zijn 72,4 procent tevreden over hun opleiding. Dat is een lichte stijging ten opzichte van vorig jaar, toen het percentage op 71,9 procent lag. Bij de jaarlijkse enquête wordt aan studenten op universiteiten en hogescholen gevraagd hoe tevreden ze zijn over bijvoorbeeld hun opleiding, maar ook over hun docenten en de studiefaciliteiten op hun universiteit. Dit jaar vulden een recordaantal van ruim driehonderdduizend studenten van zeventig universiteiten en hogescholen de NSE in, 40 procent van het totale aantal studenten.

Geen effect van leenstelsel
Dit jaar konden voor het eerst studenten die te maken hebben gehad met het leenstelsel de NSE invullen. Dit nieuwe financieringssysteem lijkt niet gezorgd te hebben voor een daling van de tevredenheid van de opleiding onder de eerstejaars. Een lichte stijging van tevredenheid is zelfs merkbaar onder de eerstejaars studenten aan de universiteit: 84,9 procent ten opzichte van 84,3 procent ten opzichte van vorig jaar. 

De meeste kritiek die de universitaire studenten hebben is gericht op stagebegeleiding en de praktijkgerichtheid van de opleidingen. Ook zijn de studenten kritisch op het contact dat ze hebben met de beroepspraktijk als voorbereiding voor na de studie. Wel ziet de NSE een daling in deze ontevredenheid, waaruit het de conclusie trekt dat de universiteiten zich inzetten om de problemen op te lossen. 

De resultaten per onderwijsinstelling worden pas later bekend gemaakt. De resultaten per opleiding zijn wel al zichtbaar. Wil je weten hoe goed jouw opleiding uit de NSE komt, klikhier.

 

Laat een reactie achter

Gerelateerde artikelen