Home NieuwsNederland Studenten mogelijk toch gecompenseerd voor leenstelsel

Studenten mogelijk toch gecompenseerd voor leenstelsel

door Redactie

Als het aan de Tweede Kamer ligt, worden studenten die tussen 2015 en 2017 zijn begonnen aan hun studie alsnog gecompenseerd voor het leenstelsel. De landelijke studentenorganisaties reageren enthousiast. 

Studenten die de afgelopen drie jaar zijn begonnen aan hun studie vielen tussen wal en schip. Ze kregen geen basisbeurs meer, maar kunnen ook niet profiteren van de nieuwe regeling waarbij het collegegeld voor eerstejaars wordt gehalveerd. Ze moesten genoegen nemen met investeringen in het onderwijs, maar daar is volgens onderzoek van de Rekenkamer weinig van terechtgekomen. Daarom hebben Tweede Kamerleden van het CDA, de PvdA en GroenLinks een motie ingediend om minister van Onderwijs Ingrid van Engelshoven aan te sporen met een plan te komen om studenten te compenseren. Die motie is dinsdag goedgekeurd door de Tweede Kamer, dus het is nu aan Van Engelshoven om te zorgen dat er ook daadwerkelijk een plan op tafel komt. Of het plan daarna ook zal worden uitgevoerd, is een tweede.

In een persbericht ondersteunt het Interstedelijk Studentenoverleg de oproep, omdat bij de invoering van het leenstelsel geen duidelijke afspraken zijn gemaakt. Met de nieuwe maatregel kunnen studenten alsnog ‘waar voor hun geld’ krijgen. Ook de Landelijke Studentenvakbond is opgelucht en blij met deze stap van de Tweede Kamer. De studenten roepen de onderwijsminister op om snel actie te ondernemen.

Laat een reactie achter

Gerelateerde artikelen