Home NieuwsNederland Studenten schrijven rapnummer tegen het leenstelsel

Studenten schrijven rapnummer tegen het leenstelsel

door Irene Wilde

Terwijl er van verschillende kanten steeds meer kritiek komt op het huidige leenstelsel, uitten drie studenten van Zangers en Liedjesschrijvers hun ongenoegen in het rapnummer Leenstelsel (De Waarheid).

‘Voor Jet’ luidt het bijschrift bij het nummer. De rap is geschreven aan voormalig minister van Onderwijs Jet Bussemaker en is een aanklacht tegen het leenstelsel. Bussemaker zal ons toch een lening adviseren. Die studie is belangrijk om een toekomst te creëren. Maar je mag je wel nog dertig jaar op rente abonneren. Voor haar niet zo’n probleem, lekker rente incasseren.

Het nummer verschijnt tegelijkertijd met een aankondiging voor een demonstratie tegen de renteverhoging op de studielening. Eerder werd het plan om de rente te verhogen al in de Tweede Kamer besproken en op 28 mei stemt de Eerste Kamer over dit voorstel. Een verhoging van de rente zoals nu het plan is, zal voor studenten zorgen voor een verhoging van de studieschuld met zo’n vijfduizend euro. ‘Deze maatregel toont opnieuw dat het geen sociaal leenstelsel is, maar een asociaal schuldenstelsel. Wij gaan de straat op en roepen de Eerste Kamer op tegen de renteverhoging te stemmen’, schrijft Humanities Rally activiste en oud-LSVb-voorzitter Geertje Hulzebos.

Maandag kondigde Jesse Klaver al aan dat hij zijn handen aftrekt van het leenstelsel, dat mede door GroenLinks werd ingevoerd. ‘Als een systeem op papier klopt maar in de praktijk niet werkt, moet je zeggen: beter ten halve gekeerd dan ten hele gedwaald’, schreef hij in een mail aan GroenLinks-leden. Hulzebos sluit zich hierbij aan: ‘Het schuldenstelsel raakt de minst bevoorrechte studenten het hardst. De beloftes van gelijke kansen, sociale leenvoorwaarden en kwaliteitsinvesteringen zijn gebroken. Het is tijd om te concluderen dat de basisbeurs heringevoerd moet worden.’

Laat een reactie achter

Gerelateerde artikelen