Studenten die graag in het buitenland willen studeren komen veel financiële hindernissen tegen die hen ervan weerhouden om een opleiding te volgen in een ander land. Daar moet verandering in komen, vinden de Landelijke Studentenvakbond (LSVb), het Interstedelijk Studentenoverleg (ISO) en de organisatie Nederlandse Wereldwijde Studenten (NWS).
Te hoog collegegeld
Een van de barrières waar studenten die naar het buitenland willen, tegenaan lopen zijn de hoge kosten van de studie in het buitenland. In sommige gevallen moet het voltallige bedrag aan collegegeld worden overgemaakt aan de buitenlandse universiteit, terwijl de student nog geen enkel college heeft gevolgd. Een andere zorg is de borg die betaald moet worden voor de huur van een studentenkamer in het buitenland. De hoogte van de borg is niet gering en moet ook op voorhand worden betaald. Tel alle kosten bij elkaar op en je krijgt een flink bedrag dat niet elke student die graag naar het buitenland wil, kan ophoesten.
Flexibel uitbetalen
Het lenen van geld bij DUO, is een van de problemen die hieraan ten grondslag ligt. In Nederland kan je alleen maandelijks een beperkt bedrag lenen van de overheid. Dat is voor studenten met buitenlandse ambities niet altijd voldoende om bijvoorbeeld een volledig collegegeldtarief neer te tellen. Dit probleem kan volgens de studentenorganisaties makkelijk worden opgelost door de leengelden van deze studenten flexibeler uit te betalen. Het collegegeldkrediet zou ook kunnen worden verhoogd, waardoor studenten net iets meer geld kunnen besteden om het financiële plaatje rond te krijgen.
De ideeën van de LSVb, het ISO en NWS worden gesteund door de VVD, PvdA en D66. Zij zullen het probleem en de eventuele oplossingen vandaag aankaarten in de Tweede Kamer, waar een debat is gepland over de internationalisering van het hoger onderwijs.