Home NieuwsNederland Studiebollen en faalhazen moeten uit elkaar

Studiebollen en faalhazen moeten uit elkaar

door Redactie

Als de slimme en minder slimme studenten in aparte groepen college krijgen, zullen de resultaten van de minder presterende studenten verbeteren. Dat blijkt uit een onderzoek van het Centraal Planbureau (CPB).

Uit het rapport ‘Kansrijk Onderwijs’ komt naar voren dat ondergemiddelde en gemiddelde studenten aan hogere onderwijsinstellingen meer studiepunten halen als zij college krijgen met studenten van hun eigen niveau. De bollebozen hebben hier echter geen profijt van. Deze bevindingen baseert het CPB op recente Nederlandse en Amerikaanse onderzoeken. Bij grote studies zoals Economie of Rechten zal het makkelijker zijn om de studenten naar hun niveau in te delen. Bij kleine opleidingen, zoals Keltische Taal en Cultuur, is dit bijna niet mogelijk.

De rapporteurs melden dat de overheid universiteiten en hogescholen kan verplichten om studenten op niveau in te delen. Het CPB vindt echter dat de instellingen hierover goed moet worden geïnformeerd en dat deze zelf moeten beslissen of de studiebollen van de faalhazen worden gescheiden. Of de Radboud Universiteit openstaat voor een scheiding van niveaus binnen een opleiding is nog niet bekend.

Laat een reactie achter

Gerelateerde artikelen