Home NieuwsNederland Teleurstelling over onderwijsbegroting demissionair kabinet

Teleurstelling over onderwijsbegroting demissionair kabinet

door Vincent Veerbeek

Naar aanleiding van de presentatie van de Rijksbegroting tijdens Prinsjesdag hebben meerdere landelijke organisaties die betrokken zijn bij het hoger onderwijs laten weten teleurgesteld te zijn over de onderwijsbegroting. Vooral het groeiende tekort en het gebrek aan investeringen zijn pijnpunten.

Zowel de Landelijke Studentenvakbond (LSVb) als het Interstedelijk Studentenoverleg (ISO) tikten het demissionair kabinet op de vingers over het alsmaar groter wordende gat in de begroting op het gebied van onderwijs. De LSVb liet weten ‘zwaar teleurgesteld’ te zijn in de miljoenennota en hoopt dat als het nieuwe kabinet er eenmaal is, ze snel stappen zullen ondernemen om studenten te ondersteunen. Als het even kan moet dan ook het leenstelsel afgeschaft worden en de basisbeurs terugkeren. Het ISO spreekt van een ‘enorm gat’ in de onderwijsbegroting. Nederland mag er dan economisch een stuk beter voor staan, dit geldt niet voor de meeste studenten. Die zijn de afgelopen jaren er voornamelijk op achteruit gegaan. Het ISO vindt daarom dat de formerende partijen de beloftes om studenten te helpen na moet komen, door daadwerkelijk stappen te ondernemen .

Niet alleen studentenorganisaties zijn ontevreden met de begroting. De Vereniging van Universiteiten (VSNU) sprak zich ook uit over het gebrek aan oplossingen dat de begroting biedt voor de problemen waar het hoger onderwijs mee te maken heeft. Vooral de toenemende afstand tussen het aantal studenten en de financiering die daar tegenover staat, zoals recent aangetoond in onderzoek van het Rathenau Instituut, is volgens de VSNU reden om serieus te investeren in het hoger onderwijs. Hoewel de VSNU blij is met de 270 miljoen euro die wordt geïnvesteerd in de salarissen van docenten in het primair onderwijs, moet er volgens hen meer aandacht besteed worden aan het hoger onderwijs en de wetenschap. 

Gerelateerde artikelen

Laat een reactie achter