Home NieuwsNederland [Update] Universitaire lerarenopleidingen komende jaren gereorganiseerd

[Update] Universitaire lerarenopleidingen komende jaren gereorganiseerd

door Redactie

Minister Bussemaker van Onderwijs kondigt aan dat de universitaire lerarenopleidingen de komende twee jaar zullen worden gereorganiseerd. Zij volgt hierin het plan dat de Vereniging van Universiteiten (VSNU) hiervoor opstelde.  

Tweejarige onderwijsmaster
In een brief aan de Tweede Kamer schreef ze afgelopen vrijdag dat het plan tegemoetkomt aan doelstellingen die zijn gericht op ‘flexibiliteit, versterking van de beroepsvoorbereidende component en vergroting van de aantrekkelijkheid van de opleiding voor meer studenten.’ Studenten gaven in de  Nationale Studenten Enquête (NSE) aan dat de huidige eenjarige universitaire lerarenopleiding (ULO) te weinig zou voorbereiden op de praktijk. De VVD en de PvdA pleitten er in oktober zelfs voor de opleiding af te schaffen en de school zelf de leraren in spe opleidingsbevoegheid te verschaffen. In het huidige model volgen studenten deze master, die een pedagogische en didactische insteek heeft, na een vakinhoudelijke master. In het nieuwe model worden deze twee masters gecombineerd in een tweejarige masteropleiding.

Postgraduate lerarenopleiding 
Een ander onderdeel van het plan is dat de educatieve minor ook gevolgd zal kunnen worden als de bachelor al is behaald. Bovendien komt er ook een pilot met een postgraduate lerarenopleiding. Als je al een master hebt gedaan, zou je deze opleiding kunnen volgen om alsnog een eerstegraads onderwijsbevoegdheid te kunnen halen. De 60 studiepunten van deze opleding kunnen verspreid over een langere periode worden behaald.  Deze opleiding zal nog niet voor volgend jaar ingevoerd worden en hoeft niet bij elke universiteit op hetzelfde moment plaats te vinden. 

Eerder werd al bekend dat de RU bezig is met het opstarten van een bacheloropleiding voor leerkrachten in het basisonderwijs.

Update: woensdag 12 januari, 14.00 uur
Martijn Gerritsen, woordvoerder van de Radboud Universiteit, heeft laten weten dat de RU verwacht in september 2017 te kunnen beginnen met de tweejarige universitaire lerarenopleidingenmasters voor de Alpha- en Gammastudies. Deze bestaat al voor de Bètastudies van de RU. Met de pilots voor de postgraduate opleidingen zal de RU nog niet starten.       

Laat een reactie achter

Gerelateerde artikelen