Home NieuwsNederland [Update] Universiteiten zien niets in boerkaverbod

[Update] Universiteiten zien niets in boerkaverbod

door Redactie

De Vereniging van Universiteiten (VSNU) heeft met afkeer gereageerd op het nieuwe beperkte boerkaverbod dat afgelopen woensdag op een Kamermeerderheid kan rekenen van de VVD, PvdA, ChristenUnie, SP, PVV, Groep Bontes/Van Klaveren en het CDA. De universiteiten zien niets in een landelijk verbod op lichaamsbedekkende kleding.

Het nieuwe wetsvoorstel houdt in dat gezichtsbedekkende kleding wordt verboden in het openbaar vervoer, de zorg, overheidsgebouwen en het onderwijs. De discussie rondom het boerkaverbod speelt al langer. Het kabinet Balkenende IV van enkele jaren geleden stelde al een verbod voor. Toen stond de VSNU al niet achter het voorstel en dat staat de vereniging nu nog steeds niet. De woordvoerder van de VSNU geeft aan dat de vereniging geen signalen heeft ontvangen dat het dragen van boerka’s een probleem is op de universiteiten. De instellingen zien daarom niet in waarom dit verbod nodig is.

Martijn Gerritsen, woordvoerder van de Radboud Universiteit, vertelt dat er, voor zover hij weet, op de RU nooit problemen zijn geweest met bezoekers die een boerka of andere gezichtsbedekkende kleding dragen. Verder laat hij weten dat er op de RU nog niet intern is nagedacht over hoe de universiteit op het eventuele verbod zal reageren. ‘Als er een wetgeving is, dan geldt deze voor iedereen en daar heeft de RU zich aan te houden.’

Update: 30 november 2016, 11.00 uur
De aanklacht van de universiteiten en hogescholen heeft niet geholpen. Een meerderheid van de Tweede Kamer heeft voor het nieuwe beperkte boerkaverbod gestemd. Het verbod zal ook gelden voor het hoger onderwijs. Het duurt echter nog even voordat mensen met gezichtsbedekkende kleding zullen worden geweerd op de campus. Binnenkort zal de Eerste Kamer over de kwestie buigen. Mocht ook daar een meerderheid voor het wetsvoorstel zijn, dan wordt het verbod op boerka’s en integraalhelmen op de campus werkelijkheid.

Laat een reactie achter

Gerelateerde artikelen