Home NieuwsNederland [Update] Wet Versterking Bestuurskracht bijna een feit

[Update] Wet Versterking Bestuurskracht bijna een feit

door Redactie

Afgelopen dinsdag heeft een meerderheid van de Eerste Kamer zich positief uitgelaten over de Wet Versterking Bestuurskracht. Daarmee is het waarschijnlijk een kwestie van tijd voordat deze wet wordt aangenomen.

Bijna iedere partij voor
Bijna alle partijen in de Eerste Kamer steunen het wetsvoorstel. De senatoren hadden in april nog hun twijfels over de Wet Versterking Bestuurskracht. Zij vonden dat de wet aan alle kanten rammelde, onder meer vanwege de vele wijzigingen die door de Tweede Kamerleden waren aangebracht. Door deze wijzigingen kon het wetsvoorstel een meerderheid in de Tweede Kamer krijgen. Uiteindelijk gaven de Eerste Kamerleden bij de vergadering van afgelopen dinsdag toch aan dat zij achter de wet stonden.

De Tweede Kamer stemde op 16 februari al in met de wet. 14 juni is het de beurt aan de Eerste Kamer. De verwachting is dus dat de meerderheid van de senaat voor stemt. Alleen de SGP zal waarschijnlijk tegen gaan stemmen, uit religieuze overtuiging. Volgens een SGP-senator heeft God alle gezag en ‘bekleedt Hij de mensen met gezag’. 

Geen effect RU
Door de Wet Versterking Bestuurskracht wordt over het algemeen de medezeggenschap aan de universiteiten en hogescholen versterkt. De opleidingscommissies krijgen meer macht, instellingen kunnen kiezen dat voltijd studentbestuurders geen collegegeld meer hoeven te betalen en de medezeggenschappers krijgen meer informatie van bestuursleden van de onderwijsinstelling. De wet heeft echter geen effect op de medezeggenschap van de Radboud Universiteit, omdat de Nijmeegse universiteit een bijzondere instelling is. Vanwege deze bijzondere status hoeft de RU op basis van de wet niet noodzakelijk veranderingen door te voeren. Veel punten van de Wet Versterking Bestuurskracht worden volgens de RU wel al in behandeling genomen.

Update dinsdag 14 juni 2016, 14.00 uur
Zojuist heeft een meerderheid van de Eerste Kamer de Wet Versterking Bestuurskracht aangenomen. Alleen de SGP en PVV hebben tegen het wetsvoorstel gestemd. Met deze uitslag is de wet om de medezeggenschap aan universiteiten te versterken van kracht. 

Laat een reactie achter

Gerelateerde artikelen