Home NieuwsNederland Vergeetachtige alumni worden gespaard

Vergeetachtige alumni worden gespaard

door Redactie

De alumni die hun studentenreisproduct niet van hun ov-chipkaart halen worden gespaard. De boete die erop staat om het reisproduct langer dan toegestaan te gebruiken, wordt niet verhoogd.

In november vorig jaar wilde het kabinet de boete nog verhogen van 194 euro per maand naar 300 euro per maand. De regering redeneerde dat veel oud-studenten expres hun studentenreisproduct niet opzegden, omdat de boete goedkoper was dan het telkens betalen voor de lange reizen die de alumni maken. Met de ophoging van de boete wilde het kabinet dit misbruik tegengaan. De redenering van het kabinet gaat niet voor iedere oud-student op. Het studentenreisproduct wordt namelijk niet automatisch stopgezet als je bent afgestudeerd en veel alumni vergeten dit zelf te doen.

De geplande ophoging van de boete werd niet door iedereen in dank afgenomen. Vanuit de Kamer kwam er kritiek van de coalitiepartijen PvdA en VVD. Zij zeiden dat de meeste alumni de boete moeten betalen omdat ze het reisproduct vergeten stop te zetten. Onder druk van de Kamer ging minister Bussemaker van Onderwijs onderzoeken hoeveel oud-studenten daadwerkelijk misbruik maken van de lage boete. Dat bleek uiteindelijk slechts minder dan tien procent te zijn. Daarom heeft de minister besloten de boete voorlopig niet te verhogen, omdat de meerderheid volgens haar ‘te goeder trouw handelt en hooguit wat laks is’.

De Dienst Uitvoering Onderwijs gaat nu samen met studentenorganisaties kijken hoe de communicatie over het stopzetten van het studentenreisproduct beter kan. Is de communicatie verbeterd, maar neemt de misbruik niet af, dan vindt Bussemaker ophoging van de boete een reële optie.

 

 

Laat een reactie achter

Gerelateerde artikelen