Home NieuwsNederland Verlies accreditatie bij discriminatie

Verlies accreditatie bij discriminatie

door Redactie

Wanneer een bestuurder van een universiteit of hogeschool discriminerende uitspraken doet, kan de betreffende instelling diens accreditatie verliezen. Vrijdag stemde de ministerraad in met een wetsvoorstel van deze strekking.

De wet moet ervoor zorgen dat studenten aan een opleiding waarvan de bestuurder discriminerende uitspraken doet, geen door het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap erkende graad kunnen krijgen De aanleiding van het voorstel zijn de uitspraken van de rector van de Islamitische Universiteit Rotterdam (IUR) over onder andere homoseksuelen. De wet zorgt ervoor dat daar dus wel tegen opgetreden kan worden, op dit moment kan dit alleen tegen instellingen die door de overheid zijn bekostigd. De IUR is dat niet. De wet is bedoeld om ‘maatschappelijk verantwoordelijkheidsbesef te bevorderen’.

Daarnaast wordt in de wet ook geregeld dat titels en namen van Nederlandse universiteiten worden beschermd. Onderwijsinstellingen kunnen zich daardoor niet meer ongestraft voordoen als erkende instellingen. Personen die doen alsof ze een bachelor of master hebben, zijn als een gevolg van de wet ook strafbaar en riskeren een boete van maximaal 4.050 euro.

Voordat het wetsvoorstel naar de Tweede Kamer gaat, wordt het gezonden naar de Raad van State voor advies.

Laat een reactie achter

Gerelateerde artikelen