Home NieuwsNederland Verplichte alcoholcursus leden studentenverenigingen

Verplichte alcoholcursus leden studentenverenigingen

door Redactie

Leden van studentenverengingen in Groningen moeten voortaan verplicht een alcoholcursus volgen voor ze lid kunnen worden. Het Trimbos-instituut voor mentale gezondheid zegt dat deze aanpak model moet staan voor andere studentensteden.

Tekst: Myrte Nowee
Foto: Rein Wieringa

Een verplichte alcoholcursus, altijd een nuchter persoon aanwezig tijdens een borrel en alcohol mag niet goedkoper zijn dan fris: deze afspraken maakte de gemeente Groningen met de universiteit, hogeschool en acht studentenverenigingen van Groningen. Naast deze verplichte regels moeten studentenverenigingen zelf nadenken over een invulling om sterke drank minder aantrekkelijk te maken en om dronken studenten toegang tot de sociëteit te weigeren. Wanneer verenigingen zich niet houden aan de gemaakte afspraken kunnen zij hun vergunning verliezen.

Excessief alcoholgebruik
Burgemeester Peter den Oudsten is de initiatiefnemer van de wel twintig opgestelde regels. Hij is van mening dat de afspraken goed zijn voor de gezondheid en het welzijn van studenten in de grote studentenstad. De aanleiding voor de afspraken zijn de verschillende incidenten met studentenverenigingen in Groningen over de afgelopen jaren. Den Oudsten hoopt met de overeenkomst het excessief alcoholgebruik onder studenten te verminderen. Ieder half jaar zullen de verschillende partijen bijeenkomen om over de genomen maatregelen te evalueren.

Alcoholgebruik Radboud Universiteit
In Nijmegen bestaan er al degelijke afspraken tussen de universiteit en studentenverenigingen. Zo is er de ‘geen bier voor half vier’ regel en moeten studentenorganisaties zich houden aan gemaakte afspraken willen zij in aanmerking komen voor bestuursmaanden-financiering. Deze regels zeggen dat verenigingen zich tijdens activiteiten aan nationale en lokale wet- en regelgevingen moeten houden en dat leden elkaar niet mogen aansporen om overmatig alcohol te drinken of drugs te gebruiken. Inmenging van de gemeente zoals in Groningen is er niet. Of dat er ooit wel komt is niet duidelijk. 

Laat een reactie achter

Gerelateerde artikelen