Home NieuwsNederland Wageningen meest duurzame universiteit van Nederland

Wageningen meest duurzame universiteit van Nederland

door Redactie

Wageningen Universiteit is voor de vierde keer op rij de meest duurzame hoger onderwijsinstelling van Nederland geworden. De Radboud Universiteit (RU) valt buiten de top 15.

Elk jaar komt het studentenduurzaamheidsnetwerk Morgen met een rangschikking van de meest duurzame hogeronderwijsinstelling van Nederland. Verschillende instellingen krijgen een vragenlijst opgestuurd, die zij moeten invullen. Op basis van de ingevulde resultaten deelt Morgen punten uit en volgt daaruit de SustainaBul-ranglijst. De SustainaBul kijkt naar de rol van duurzaamheid binnen het onderwijs, onderzoek en de bedrijfsvoering van de hoger onderwijsinstellingen. Zo werden instellingen afgerekend op het omgaan met haar afval en werd er gekeken naar de emissies van een universiteit of hogeschool. Dit jaar is er voor het eerst ook gekeken naar de sociale duurzaamheid aan de instellingen. 

Uiteindelijk vulden elf universiteiten en negen hogescholen de vragenlijst in en kwamen op de ranglijst. Daaruit bleek dat Wageningen op zeven punten na de maximale score behaalde, op de voet gevolgd door Technische Universiteit Eindhoven. De RU valt onder het kopje ‘Deze instellingen deden ook mee’ en staat daarmee buiten de top 15. Daarmee lijkt de SustainaBul-ranglijst te zeggen dat de RU nog flink kan verbeteren op het gebied van duurzaamheid. Het aantal punten dat de Nijmeegse universiteit zou hebben verdiend is niet te zien op de lijst. Volgens de initiatiefnemers van de ranglijst gaat de SustainaBul echter meer om het meedoen dan om het winnen. Deze uitspraak biedt de RU in ieder geval een schrale troost.

Eerder in april pleitte Lisa Busink, voorzitter van de Nijmeegse studentenvakbond AKKU, al voor een duurzamere RU. 

 

Laat een reactie achter

Gerelateerde artikelen