Home NieuwsNederland Weinig aandacht voor jongeren in miljoenennota

Weinig aandacht voor jongeren in miljoenennota

door Redactie

De miljoenennota met de begroting voor het komende jaar werd dinsdagmiddag officieel aan de tweede kamer gepresenteerd. Hoewel minister Hoekstra in zijn speech meerdere keren sprak over de ‘volgende generatie’ was het verder opvallend stil over wat er voor hen gaat veranderen.

Tekst: Myrte Nowee

De miljoenennota kan worden gezien als een prioriteitenlijstje van de overheid voor het komende jaar. Aandachtspunten worden groter begroot, minder belangrijke onderwerpen worden kleiner begroot. Het is daarom opvallend dat ondanks dat zaken als het klimaat en de woningbouw als grote agendapunten werden aangedragen in het belang van ‘de volgende generatie’, over die generatie zelf weinig werd gesproken.

Geen woord over studieschuld
Ook in de miljoenennota wordt amper gesproken over jongeren of studenten. Hoewel de afgelopen weken de termen ‘basisbeurs’ en ‘leenstelsel’ door de Tweede Kamer gonsde, waren deze volledig afwezig in de begroting voor het komende jaar. Ook ‘studieschuld’ was slecht één enkele keer in het 71 pagina’s lange document te vinden: als uitleg bij het kopje ‘De krapte op de woningmarkt blijft aanhouden’. 

Om de krapte te beperken wordt echter wel een oplossing aangedragen. Zo zullen er 75.000 woningen extra gebouwd worden het komende jaar. Er wordt dan weer niet gesproken over een eventuele versoepeling van de invloed van een studieschuld op de hypotheek. Het is dus maar de vraag ook meer woningen ook voor meer betaalbare woningen voor jongeren zullen leiden.

Jongerenparlement
Ondanks dat er weinig aandacht voor de jongeren leek te zijn vandaag, werd in de troonrede aangekondigd dat er een jongerenparlement zal worden aangesteld. In het verleden is er al eerder een jongerenparlement bij elkaar geroepen om het kabinet van advies te voorzien. Dat zal komend jaar worden geïnstitutionaliseerd. Het moet een heus parlement worden met 100 parlementariërs tussen de 15 en 25 jaar. ‘Zij kunnen dan voorstellen doen aan het kabinet’, legde vicepremier Kajsa Ollongren vandaag uit aan de NOS. Hoewel het haast tegenstrijdig lijkt met de aangekondigde miljoenennota, vertelt Ollongren dat het parlement jongeren een stem moet geven. ‘Ze moeten zich gehoord voelen.’

Laat een reactie achter

Gerelateerde artikelen