Home NieuwsNederland Wet Versterking Bestuurskracht heeft nog weinig effect

Wet Versterking Bestuurskracht heeft nog weinig effect

door Redactie

De Wet Versterking Bestuurskracht, die vorig jaar werd ingevoerd om fulltime studentbestuurders vrij te stellen van het betalen van collegegeld, wordt in de praktijk nauwelijks gehandhaafd. Dat schrijft het Interstedelijk Studentenoverleg (ISO) in een brief aan demissionair minister Bussemaker en de Tweede Kamer. 

Op dit moment betaalt 87 procent van de studenten die een fulltime bestuur doen gewoon collegegeld, terwijl ze helemaal geen vakken volgen. Toch loopt 75 procent van de actieve studenten vertraging op door hun bestuursjaar. Volgens het ISO worden actieve studenten op deze manier gestraft omdat ze betalen voor colleges die ze niet volgen. Bovendien ontmoedigt het studenten om een bestuursjaar te doen, wat ten koste gaat van extracurriculaire aciviteiten. Om dit probleem te verhelpen moeten duidelijkere afspraken gemaakt worden tussen de overheid en de universiteiten. De Radboud Universiteit was sowieso al niet verplicht zich aan deze regeling te houden en ook voor andere universiteiten werden geen harde eisen gesteld aan handhaving van de nieuwe wetgeving. 

Verder kaart het ISO de algemene onduidelijkheid aan over het doen van een bestuursjaar. Op veel universiteiten en hogescholen is onduidelijk wat precies de regels zijn rondom een bestuursjaar en wat voor invloed dit heeft op het verloop van het reguliere onderwijs. Dit weerhoudt studenten ervan een bestuursjaar te doen, terwijl het ISO vindt dat dit juist aangemoedigd zou moeten worden.

 

Laat een reactie achter

Gerelateerde artikelen