Door het hele land lopen studenten met een beperking dit jaar een groot deel van een toeslagverhoging mis. In Nijmegen blijft een beloofde verdubbeling van de toeslag uit tot 2022. De gemeente wijt dit aan een vertraagde invoering van een wetswijziging maar studentenvakbond AKKU roept de gemeente desondanks op de verhoging zo snel mogelijk door te voeren.
Vandaag stuurden de Landelijke Studentenvakbond (LSVb) en vakbond CNV-jongeren al een oproep naar gemeenten om de wetswijziging van 2019 zo snel mogelijk te bekrachtigen. Die wijziging moest ervoor zorgen dat de toeslag voor studenten met een beperking in het hele land gelijk werd getrokken en driehonderd euro zou bedragen. Waar het doel was om dit per 1 januari 2021 te doen, hebben verschillende gemeenten dit na een eerder uitstel tot 1 juni verzet naar 1 januari 2022. Zo ook in Nijmegen, waar studenten met een beperking nu nog steeds enkel honderdvijftig euro, de helft van de beloofde toeslag, kunnen ontvangen.
Een woordvoerder van de gemeente Nijmegen laat in een reactie weten dat de gemeente alle wijzigingen die in de wet van 2019 zijn opgenomen in een keer wil doorvoeren. Naast de studietoeslag gaan er in het algemeen andere regelingen gelden voor mensen met een arbeidsbeperking. De woordvoerder stelt dat het aftreden van het kabinet en de coronacrisis voor vertraging hebben gezorgd bij de implementatie van de wetswijziging.
Welzijn
Studentenvakbond AKKU roept de gemeente op de toeslagverhoging desondanks zo snel mogelijk door te voeren. ‘Uit bestuurlijk perspectief is het misschien te begrijpen dat je de wetswijziging het liefst in een keer geheel invoert, maar studenten die nu honderdvijftig euro per maand missen hebben daar niets aan’, vertelt Menno Uphoff, voorzitter van AKKU. ‘Voor hun welzijn moet het zo snel mogelijk worden aangepast.’ De mogelijkheid hiertoe ligt in de handen van de gemeenteraad, verklaart de gemeentelijk woordvoerder desgevraagd. Als die er eerder geld voor wil vrijmaken, is een verhoging voor 2022 nog mogelijk.
Volgens de studentenvakbond is hier haast bij gebaat. ‘Die driehonderd euro is er namelijk niet voor niets’, vertelt Uphoff. ‘Wij horen verhalen van studenten die aangeven dat deze toeslag invloed heeft op de keuze om door te studeren of niet.’ Voor de studenten met een beperking die deze toeslag kunnen ontvangen, is het bedrag een compensatie voor een bijbaantje dat zij door hun beperking niet kunnen hebben. ‘Hiermee moet een eerlijk financieel speelveld worden gecreëerd, maar nu staan deze studenten met één-nul achter’, aldus Uphoff.
Voorlichting
Vanwege dit belang voor studenten met een beperking is het des te opmerkelijker dat landelijk volgens de LSVb maar 7% van de rechthebbende studenten deze toeslag aanvraagt. In Nijmegen zijn er volgens de gemeente slechts 32 toekenningen in 2021 geweest. ‘In zo’n grote studentenstad kan je er dan van uitgaan dat er iets mis is met de vindbaarheid van deze toeslag’, stelt Uphoff. Naast een verhoging moet er volgens hem dan ook een verbeterde voorlichting komen. Studenten met een beperking moeten meer inzicht krijgen in de potjes waar zij aanspraak op maken. ‘Nu zien ze door de bomen het bos niet meer’, aldus Uphoff. Hulpverleners of begeleiders van studenten met een beperking zouden hier volgens hem een rol in kunnen spelen.
1 Reactie
In Arnhem heb ik de wethouder verzocht om met terugwerkende kracht per 1 januari 2021 de Individuele Studietoeslag te verhogen conform de oproep van de minister. Inmiddels is een voorstel voor de nieuwe regeling voorgelegd aan de gemeenteraad van Arnhem. Er is wel een addertje onder het gras want de nieuwe regeling is leeftijdsafhankelijk.
Wat betreft de vindbaarheid van de regeling(en) werk ik aan een initiatief waarmee op eenvoudige wijze een overzicht kan worden verkregen op welke sociale regelingen iemand recht kan hebben, inclusief een uitgebreid advies hoe de regelingen aan te vragen. Deze website is nog in ontwikkeling.