Home Artikelen Nijmeegse studentenschaakvereniging in aantocht

Nijmeegse studentenschaakvereniging in aantocht

door Jochem Bodewes

Als het aan de initiatiefnemers ligt, kent Nijmegen vanaf september 2021 een studentenschaakvereniging. Drie vrienden verzonnen anderhalve maand geleden het idee voor zo’n club en hebben inmiddels al tientallen geïnteresseerde studenten gevonden, van gevorderden tot groentjes. Samen met hen willen ze de vereniging van de bodem af aan vormgeven.


In maart bedachten de huisgenoten Tiemen Hageman en Jon van Broekhoven tijdens een potje schaak dat er waarschijnlijk meer studenten zouden zijn die het wel leuk vinden om gezamenlijk te spelen. ‘Dat is gebleken’, vertelt Wouter Doeven, tweedejaarsstudent Communicatiewetenschappen, die door Van Broekhoven en middelbare schoolvriend Hageman werd gevraagd mee te draaien bij het pasgeboren bestuur. In hun eigen sociale netwerk wierven ze al vijftig geïnteresseerden, waarvan er vijftien lieten weten open te staan voor commissiewerk. Door het grote succes van schaakserie The Queen’s Gambit en de herleefde populariteit van het spel verwachten de drie nog meer animo. De geïnteresseerden moeten nog wel even wachten voor er onder de vlag van de nog naamloze vereniging kan worden geschaakt: de bestuursleden zijn nu nog in gesprek met de Nijmeegse Studenten Sport Raad (NSSR) en de nationale schaakbond voor de benodigde licenties, vergunningen en voorwaarden. Doeven en zijn compagnons hopen in september 2021 de trossen los te gooien.

Inspraak

In de tussentijd wil het bestuur de vereniging samen met alle leden in spé vormgeven. ‘We hebben onder de geïnteresseerden een enquête uitgezet om te vragen wat voor activiteiten zij het liefst voor zich zien’, vertelt Doeven. ‘Iedereen die een idee heeft over wat dan ook, horen we ook buiten die enquête heel graag aan.’ Omdat de vereniging zichzelf nog aan het vormen is, is hier alle ruimte voor, zegt hij. Op deze wijze moet er een gevarieerd activiteitenaanbod ontstaan waarin het vooral leuk en gezellig moet zijn. ‘Bij ons hoeft er niet droog aan een tafel te worden geschaakt: dat kan ook in de kroeg met een biertje’, aldus Doeven. Mogelijke activiteiten die daarbij aansluiten zijn een wekelijkse schaakavond in het Sportcafé, de beoogde basis van de vereniging, of onderlinge wedstijdjes in collegezalen.

Spelenderwijs

Het staat volgens Doeven voorop dat studenten bij de Nijmeegse studentenschaakvereniging toegankelijk kunnen leren schaken. Hij stelt leden elkaar hierbij goed kunnen helpen en door middel van tips gaandeweg beter kunnen worden. Onder de geïnteresseerden zijn dan ook zowel gevorderde spelers, die weer eens voor de lol willen spelen, als groentjes die van de ervaren garde kunnen leren. Het toekomstige bestuur I gaat daarnaast ook beginnerscursussen aanbieden voor de leden die daar behoefte aan hebben.

De Nijmeegse studentenschaakvereniging is te benaderen op studentenschaaknijmegen@gmail.com.


19-04-2021. In een eerdere versie van dit artikel was te lezen dat de bestuurders enkel cursussen zouden aanbieden wanneer leden zouden aangeven daar behoefte aan te hebben. Dit bleek onjuist te zijn: de schaakvereniging gaat sowieso beginnerscursussen aanbieden.

Laat een reactie achter

Gerelateerde artikelen