Home NieuwsNijmegen Aantal leden studentenverenigingen Nijmegen blijft stabiel

Aantal leden studentenverenigingen Nijmegen blijft stabiel

door Redactie

In Nijmegen is het aantal inschrijvingen voor de grote studentenverenigingen stabiel gebleven. Dit meldt het Bestuurlijk Overleg Studentenverenigingen in Nijmegen (B.O.S.).

Charley Robbers, sinds gisteravond oud-voorzitter van het B.O.S., denkt dat het slechte weer mogelijk van invloed is geweest. ‘Dit jaar zijn de ledenaantallen vrij stabiel gebleven. Dit heeft denk ik niet per se te maken met het leenstelsel, eerder met het wat slechtere weer tijdens de Introductie, wat op de bezoekersaantallen van de feesten kan drukken.’

Ivo Nas, sinds gisteravond de nieuwe voorzitter van het B.O.S., wijt het gebrek aan groei van het aantal inschrijvingen ook niet direct aan het leenstelsel. ‘Het is goed mogelijk dat er pas een merkbaar verschil optreedt nadat studenten een jaar hebben kunnen ervaren wat het leenstelsel precies voor gevolgen heeft. Op dit moment zijn er nog geen duidelijke ervaringen en gevolgen bekend waarvan studenten mogelijk afgeschrikt kunnen worden. Het leenstelsel hoeft natuurlijk geen belemmering te zijn voor een lidmaatschap bij een vereniging, maar kan wel van invloed zijn op de keuze van de aankomende studenten. Het is voor de verenigingen die onder B.O.S. vallen dus belangrijk om daar komend jaar goed op in te spelen. Ik heb er alle vertrouwen in dat dit goedkomt.’

Het aantal nieuwe inschrijvingen per studentenvereniging in Nijmegen (gegevens afkomstig van B.O.S.). 
Carolus Magnus: 101. Een daling ten opzichte van vorig jaar.
Phocas: Introductie is nog gaande. Zij hadden 371 inschrijvingen, waarvan er ongeveer 250 de introductie konden lopen. Daarvan kunnen er maximaal 190 lid worden. Dat is een stijging ten opzichte van vorig jaar.
De Loefbijter: Introductie is nog gaande. Zij verwachten ongeveer 55 nieuwe leden. Dit is een stijging ten opzichte van vorig jaar.
Argus: De intro’s lopen nog van alle disputen. Hierover zijn nog geen definitieve cijfers bekend.
Ovum Novum: Heeft 127 nieuwe leden. Dat is een daling ten opzichte van vorig jaar.
Karpe Noktem: Heeft 38 nieuwe leden. Gaande het jaar komen er meer leden bij, zij hebben geen vaste inschrijfperiode. Dit is een stijging ten opzichte van vorig jaar.

Aantal nieuwe inschrijvingen in Nederland
Het aantal nieuwe inschrijvingen bij studentenverenigingen in Nederland is dit jaar met 1,2% gestegen. Dit blijkt uit een inventarisatie van  de Landelijke Kamer van Verenigingen (LKvV).

Dit jaar schreven 9885 studenten in Nederland zich bij een studentenvereniging. Vorig jaar waren dit er 9764. Floris-Jan ter Bruggen, voorzitter van de LKvV, is blij verrast met deze cijfers. ‘Het lid worden bij een studentenvereniging wordt, ondanks de invoering van het leenstelsel, nog steeds gezien als meerwaarde voor de persoonlijke ontwikkeling.’

Ter Bruggen denkt dat deze stijging te danken is aan het feit dat verenigingen steeds meer ruimte aan de studie bieden. ‘Een mogelijke verklaring voor deze stijging is dat studentenverenigingen steeds meer inspelen op het huidige studieklimaat, bijvoorbeeld door het aanbieden van bijlessen en tentamentrainingen aan hun leden.’

De toenmalige Praesessen van Carolus Magnus en Ovum Novum lieten eerder in een interview met ANS al weten dat ze denken dat het leenstelsel nog niet direct invloed op het aantal leden zal uitoefenen. Verder lichtten ze al een tipje van de sluier op wat betreft Te Bruggen zo mooi ‘het inspelen op het huidige studieklimaat’ noemt.

Laat een reactie achter

Gerelateerde artikelen