Home NieuwsNijmegen AKKU start petitie tegen nieuw SSH&-beleid

AKKU start petitie tegen nieuw SSH&-beleid

door Redactie

Gisterenmiddag werd bekend dat de SSH& voortaan haar kamers zal verhuren door middel van loting in plaats van op basis van wachttijd. Studentenvakbond AKKU is het niet eens met dit besluit en is daarom een petitie gestart om de maatregel tegen te gaan.

Tekst: Myrte Nowee

Het nieuwe beleid gaat vanaf juli 2020 van start. De wachttijd van alle ingeschreven studenten zal dan vervallen en vanaf dat moment wordt op basis van loting bepaald wie een kamer krijgt toegewezen. Volgens de SSH& zouden studenten met het nieuwe systeem een eerlijkere kans hebben op het krijgen van een kamer. Ook zou de doorstroom van de studentenkamers worden bevorderd omdat zelfstandige woningen enkel nog toegankelijk zullen zijn voor huurders bij de SHH&.

Gedupeerde studenten
Evelyn Janssens, voorzitter van AKKU, noemt de overgang rigoreus en oneerlijk voor studenten die zich jaren geleden hebben ingeschreven met het idee binnenkort een woning te kunnen huren. ‘SSH& dupeert hiermee een hele grote groep studenten.’ Ook is de vakbond boos over het feit dat zij niet betrokken zijn in het gesprek. ‘Het is landelijk afgesproken dat onderwijsinstellingen en studentenvakbonden medezeggenschap hebben in dit soort besluiten. De enige personen die de SSH& heeft benaderd, zijn studenten die momenteel al woonachtig zijn in kamers van SSH&. Dat is natuurlijk niet representatief.’ De vakbond hoopt dan ook door middel van de petitie de ontevreden studenten een stem te kunnen geven. Hoe lang de petitie online blijft en wanneer AKKU ermee naar de SSH& stapt is nog onduidelijk, ‘maar we gaan dit zeker naar hen terugkoppelen’, aldus Janssens.

Janssens schrijft het idee van een loting niet direct af. ‘Loting op zichzelf is niet per se een slecht idee, maar de invulling zoals die er nu ligt wel. We zien nog veel haken en ogen aan dit plan en door de plotselinge invoering worden veel studenten benadeeld. We willen de SSH& door middel van deze petitie op hun vingers tikken om het plan terug te trekken. Daarna gaan we graag in gesprek over een eventueel nieuwe invulling.’

Klik hier voor de petitie

 

Laat een reactie achter

Gerelateerde artikelen