Studentenvakbond AKKU organiseerde woensdag in samenwerking met de Nijmeegse brandweer een bijeenkomst om aandacht te vragen voor de brandveiligheid van studentenhuizen. Het blijkt namelijk dat de meeste onderkomens van studerend Nederland niet helemaal veilig zijn.
De bijeenkomst begon met de vertoning van een korte film over de brand die in 2014 in een oud klooster aan de Groesbeekseweg plaatsvond. De minidocumentaire was gemaakt door AKKU en de brandweer. In de film komen onder andere beelden van de dag zelf en ervaringsverhalen voorbij, om het belang van goede brandveiligheid te benadrukken. Daarna was het woord aan burgemeester Hubert Bruls, die onder de indruk was van de film en vertelde over zijn ervaringen die bewuste dag en de kwestie meer in het algemeen. Volgens Bruls is het belangrijker om te investeren in voorlichting en brandpreventie dan in nieuwe brandweerauto’s, omdat de brandweer niet altijd snel genoeg is. Vaak redden ze wel levens van mensen, maar kunnen ze niet alle schade voorkomen.
Na de burgemeester was het de beurt aan Eef Willems, verhuurder en onderdeel van het Keurmerk Kamer(Ver)huur & Veiligheid (KKVV), een app waarbij huurders en verhuurders samen moet werken aan de brandveiligheid van een pand. Ook Steven Willems, oud-student van de RU en medewerker bij KKVV, vertelde over het project en benadrukte het belang van een openbaar communicatieplatform. ‘Op deze manier zijn de regels vastgelegd, dus een verhuurder kan zijn ogen niet meer sluiten voor wat er gedaan moet worden aan brandveiligheid’, legde Willems uit. Om de app tot een succes te maken, moeten volgens Willems wel meer mensen er gebruik van gaan maken, aangezien op dit moment slechts tien procent van de studentenhuizen in Nijmegen deelneemt. Hier zou een rol weggelegd kunnen zijn voor de gemeente, zoals dat in Leeuwarden bijvoorbeeld al wel het geval is. In de Friese hoofdstad promoot de gemeente het platform namelijk wel.
Tot slot vond een paneldiscussie plaats, waarbij ook het publiek de kans kreeg mee te denken en hun mening te geven over de kwestie. Onder de aanwezigen was ook voorzitter van het College van Bestuur DaniĆ«l Wigboldus, die enthousiast deelnam aan het panel. Hij liet weten te willen kijken naar de informatievoorziening vanuit de universiteit over brandveiligheid. ‘Ik ga uitzoeken of we al voorlichting geven over dit onderwerp tijdens de introductieweek en als dat niet het geval is, dan ga ik zorgen dat dat wel gebeurt’, aldus de voorzitter.
Al met al bood de middag volop stof tot nadenken en is het te hopen dat de samenwerking tussen studenten, gemeente en brandweer voortgezet en verder uitgebreid kan worden. Misschien kan na studentenhuizen ook nog eens goed gekeken worden naar de gebouwen op de campus, aangezien het Grotius en het Spinoza ook niet geheel brandveilig blijken te zijn.