Home NieuwsNijmegen Datum uitreiking Vrede van Nijmegen Penning bekend

Datum uitreiking Vrede van Nijmegen Penning bekend

door Redactie

Op 18 november van dit jaar zal de Vrede van Nijmegen Penning worden uitgereikt in de Sint Stevenskerk in Nijmegen. Dat maakte de Radboud Universiteit, een van de initiatitefnemers van de penning, vandaag bekend. 

Vorig jaar werd al bekend wie de tweejaarlijkse prijs in ontvangst mag nemen, namelijk het Europees Hof voor de Rechten van de Mens (EHRM). Het Hof krijgt de Vrede van Nijmegen Penning vanwege haar bijdrage aan de ontwikkeling van Europa en de bescherming van de rechten van de mens. Het EHRM waarschuwt bijvoorbeeld landen met mensonterende gevangenisomstandigheden en zet zich in voor de bescherming van persoonsgegevens. Op 18 november zal in de Stevenskerk de penning worden overhandigd aan Guido Raimondi, president van het EHRM. Minister Koenders van Buitenlandse Zaken zal een lofrede houden over het Hof.

De Vrede van Nijmegen Penning is ontstaan op initatief van de gemeente Nijmegen, de RU en het bedrijf NXP en wordt ondersteund door het ministerie van Buitenlandse Zaken. De prijs wordt toebedeeld aan een persoon of instantie die zich inzet voor Europa en/of scherp nadenkt over Europa en haar rol in de wereld. Dit jaar is de vierde uitreiking van de penning. In 2010 kreeg oud-voorzitter van de Europese Commissie Jacques Delors de penning toegewezen. In 2012 mocht de beroemde Italiaanse schrijver Umberto Eco de penning op komen halen en in 2014 ging Eurocommissaris Neelie Kroes met de prijs aan de haal. 

 

Laat een reactie achter

Gerelateerde artikelen