Home NieuwsNijmegen Een ruwe vijftiende verjaardag

Een ruwe vijftiende verjaardag

door Redactie

Op Ruwe Planken bestaat vijftien jaar. Daarom vindt het literaire tijdschrift het op 26 mei tijd voor een ruw feestje. Wat heeft Op Ruwe Planken te vieren en wat mag je verwachten op hun knalfuif?

Een ruwe beschrijving
In Op Ruwe Planken (ORP) worden een grote verscheidenheid aan artikelen gepubliceerd, zoals korte verhalen, gedichten en essays. Criterium is dat de schrijver nog niets heeft gepubliceerd bij een landelijk bekende uitgever en dat de ingezonden stukken nog niet elders gepubliceerd zijn. ‘Het ruwste literaire tijdschrift van Nederland’ verschijnt twee keer per jaar. Daarnaast organiseert ORP workshops creatief schrijven, literaire programma’s en proza- en poëziewedstrijden.

Kei tof
Laurens van de Linde, hoofdredacteur van ORP, is enthousiast over het jubileum. ‘Het literaire tijdschrift bestaat al 15 jaar en dat is kei tof. Door onze formule, het bieden van een podium voor jong talent dat nog niet gedebuteerd is, blijven we groeien en nieuwe schrijvers aansprekers. In ORP hebben de afgelopen jaren al veel jonge talenten gestaan die nu zijn doorgebroken, zoals schrijver Henk van Straten en stadsdichter Dennis Gaens. Naast het tijdschrift zijn we met allemaal toffe dingen bezig zoals de gedichtennacht, de campusdichterverkiezing en verzorgen we programma’s voor het Boekenfeest en Wintertuin.’

Tijd voor een feestje
Vanwege het jubileum geeft ORP op donderdag 26 mei een feestje. De fuif zal plaatsvinden op de binnenspeeltuin/café ‘het Klimpaleis’ in het Honigcomplex. Op die avond zullen de Nijmeegse schrijvers en ORP-allumni Hanneke Hendrix en Elske van Lonkhuyzen korte verhalen voorlezen en troubadour Bart van den Broek komt langs om wat deuntjes te maken. Verdere optredens zullen nog bekend worden gemaakt op de Facebookpagina van ORP. Daarnaast zijn op hun website enkele lustrumcadeaus te vinden. De cadeaus zijn teksten die de afgelopen jaren in ORP zijn verschenen, maar nu op een andere manier worden verteld. Je kunt bijvoorbeeld een sprookje, dat omgetoverd is tot een videogame, downloaden.

Gasten van het verjaardagsfeestje zullen daarnaast worden getrakteerd op het nieuwste nummer van het tijdschrift, ‘ORP let op de kleintjes’. Bij eerdere presentaties van nieuwe uitgaven werd een nummer, dat over serveren ging, opgegeten en werd een editie over klussen doormidden gezaagd. Misschien dat de organisatie bij deze presentatie wel een baby een literair hoogstandje zal laten verrichten. Niet-abonnees betalen voor het fuifje 5 euro, abonnees kunnen voor 1 euro deelnemen. 

 

Laat een reactie achter

Gerelateerde artikelen