Home NieuwsNijmegen Geen auto’s maar picknicktafels

Geen auto’s maar picknicktafels

door Redactie

Een apart gezicht was het zeker: geen auto’s maar lange tafels en voetgangers op de rijbaan van de Waalbrug. Gisteren werd de Europese mobiliteitsweek afgetrapt met een picknick op de bekende Nijmeegse brug. Volgens de organisatie waren de deelnemers enthousiast. Zoals het een echte European Green Capital betaamt was de picknick zo duurzaam mogelijk. Het eten was biologisch en vegetarisch. Daarnaast kwamen de producten uit de regio, zo vertelt Freico Amberg, persvoorlichter van wethouder HarriĆ«t Tiemens, een van de organisatoren van de Nijmeegse mobiliteitsweek.

Toch was niet iedereen enthousiast over de picknick. Op sociale media stroomden de negatieve reacties binnen. Het afsluiten van de brug zou juist voor meer uitstoot zorgen, omdat auto’s moesten omrijden. Volgens Amberg was er echter voldoende rekening gehouden met de doorstroming. ‘Deze dag was juist bedoeld om mensen te laten zien dat er andere vervoersmogelijkheden zijn dan alleen de auto.’

De picknick is slechts het begin van een week die in het teken staat van duurzame mobiliteit. De mobiliteitsweek wordt elk jaar in september gehouden op initiatief van de Europese Commissie. Het doel van de week is om bewoners van de EU kennis te laten maken met duurzame vervoersalternatieven. Het thema van de European Mobility Week 2018 is ‘Mix and move’. De organisatie wil Europeanen stimuleren meerdere vervoersmiddelen te ontdekken en te gebruiken.

Omdat Nijmegen dit jaar European Green Capital is, wordt de mobiliteitsweek groots aangepakt. Tot 22 september vinden er verschillende activiteiten plaats. Zo wordt er woensdag een fietsles georganiseerd voor vrouwen met een migratieachtergrond en wordt er vrijdag een waterstofchallenge gehouden waarbij deelnemers 24 uur lang in Europa rondrijden in een waterstofauto. Zaterdag wordt de week afgesloten met een innovatiefestival.

Foto: Vincent Veerbeek

Laat een reactie achter

Gerelateerde artikelen