Home NieuwsNijmegen Geen veranderingen beleidsnotitie Kamerverhuur

Geen veranderingen beleidsnotitie Kamerverhuur

door Redactie

De beleidsnotitie Kamerverhuur van wethouder Velthuis zal naar alle waarschijnlijkheid niet worden aangepast. Dat werd afgelopen woensdag duidelijk na de bespreking van de gemeenteraad over de notitie.

Weg met de leefbaarheidstoets
Een hoop belangstellenden zagen woensdag vertegenwoordigers van alle partijen in de gemeenteraad hun zegje doen over de beleidsnotitie om verkamering van panden in Nijmegen beter te reguleren en om overlast in de buurt tegen te gaan. Al snel werd duidelijk dat verschillende partijen zich negatief uitspraken tegen de notitie. De VVD, het CDA en D66 spraken zich negatief uit over de leefbaarheidstoets die is opgenomen in het plan van wethouder Velthuis. D66 diende zelfs nog amendement in om de toets uit het plan te schrappen, waarover de Raad op 2 november kan stemmen. Coalitiepartner GroenLinks pleitte voor een meldpunt dat ervoor moet zorgen dat de klachten beter kunnen worden geregistreerd en worden aangepakt. Dit klonk voor Liberaal Nijmegen als een goed idee. Over het algemeen waren deze partijen het met elkaar eens dat het huidige beleid beter moest worden gehandhaafd.

Quotum is beter
Toch stonden de andere coalitiepartijen achter de notitie Kamerverhuur. Stadspartij De Nijmeegse Fractie vond zelfs dat er een quotum van verkamerde panden in een wijk in het plan moest worden opgenomen. Het idee van een quotum werd door de Verenigde Seniorenpartij en de PvdA positief ontvangen, maar de SP had meer vertrouwen in de leefbaarheidstoets. Het fractielid van Gewoon Nijmegen werd zelfs emotioneel tijdens zijn betoog. Hij vond dat iedereen wordt aangepakt met de notitie, behalve de student zelf, volgens hem de bron van het probleem.

Oude beleid is slecht, dus een nieuw beleid is beter
Aan het einde van de bespreking kwam wethouder Velthuis zelf aan het woord. Hij gaf zelf zijn mening over de notitie en beantwoordde enkele vragen die door een paar fractieleden werden gesteld. Hij benadrukte dat Nijmegen een studentenstad is en dat ook blijft, ongeacht of de notitie er wel komt of niet. Daarnaast vertelde hij dat het oude liberale beleid omtrent verkamering niet werkte en dat er daarom een nieuw beleid moest komen. Dat de gemeente moet zorgen dat het oude beleid werkt, is volgens Velthuis een opinie. Essentieel in het nieuwe beleid vindt de wethouder de leefbaarheidstoets, waar de VVD, het CDA en D66 juist zoveel kritiek op hebben. Daarom lijkt het amendement dat D66 heeft ingediend om de toets uit de notitie te schrappen een verloren zaak. 

Veel zal er aan de beleidsnotitie Kamerverhuur dus waarschijnlijk niet worden veranderd. Op 2 november zal de gemeenteraad een besluit nemen over de notitie. Op 28 september was er al eerder een inspraakavond over het nieuwe verkameringbeleid. Ook spraken studentenvakbond AKKU en D66 en de USR zich uit over de notitie met ieder een ingezonden brief.

 

Laat een reactie achter

Gerelateerde artikelen