Home Nieuws Go Short opent deuren voor regionaal talent

Go Short opent deuren voor regionaal talent

door Noah Kleijne

Films van eigen Gelderse bodem krijgen steeds meer aandacht op filmfestivals en het aanbod van regionale korte films blijft groeien. Zelfs zo hard dat Go Short heeft besloten om een jaarlijkse filmcompetitie te organiseren voor talentvolle filmmakers uit de regio.

Tien jaar geleden ontstond in filmhuis LUX het eerste volwaardige festival voor de korte film in Nederland: Go Short. Inmiddels is dit festival uitgegroeid tot een fenomeen met internationale naamsbekendheid en hebben regionale filmmakers via Go Short hun weg gevonden naar de internationale filmwereld. Juist dat laatste wil Go Short blijven stimuleren. Met de filmcompetitie Gelders KORT wil de organisatie regionale filmmakers een breder podium bieden.

Regionaal talent breekt door
‘We merkten tijdens de voorgaande edities van Go Short dat het zin heeft om regionaal talent enthousiast te maken voor het maken van films’, aldus woordvoerder Sanne Huizinga. ‘Het blijkt dat jonge filmmakers uit de regio echt potentie hebben. Kijk bijvoorbeeld naar voormalig HAN-studente Floor Adams, wiens korte film Mind My Mind in september werd geshortlist voor een Oscarnominatie.’

‘Toen besloten we om films te vertonen van eigen Gelderse bodem.’

‘Toen we vorig jaar met het idee voor de nieuwe spin-off van Go Short in Arnhem kwamen, besloten we dus om films te vertonen van eigen Gelderse bodem’, legt Huizinga uit. ‘We organiseerden een competitie om mensen warm te maken om hun producties in te sturen. Met effect, we kregen tientallen films binnen!’

Gouden Hert
Vanwege dit succes zal Go Short dit jaar wederom een competitie organiseren voor regionale filmmakers. Vanaf januari kunnen films worden opgestuurd naar de organisatie. Uit het opgestuurde materiaal kiest Go Short vervolgens een divers aanbod dat in september wordt vertoond tijdens Go Short Arnhem. Bovendien organiseert het filmfestival een wedstrijd voor filmmakers zonder budget. Studenten van de RU en de HAN worden daarvoor van harte uitgenodigd om vanaf 16 januari 2020 een filmplan in te sturen. Drie geselecteerde projecten krijgen vervolgens een productiebudget en een begeleidingstraject onder leiding van Go Short en Omroep Gelderland.

In september zijn de ingestuurde films te zien tijdens Go Short Arnhem. Met een flinke knipoog naar het Nederlands Filmfestival, waar het felbegeerde Gouden Kalf wordt uitgereikt, presenteert Go Short dan bovendien de filmprijs ‘het Gouden Hert’ voor de beste Gelderse productie van het jaar.

Foto: Mario Ruiz

Laat een reactie achter

Gerelateerde artikelen