Home NieuwsNijmegen GroenLinks grootste partij in Nijmegen

GroenLinks grootste partij in Nijmegen

door Redactie

In de loop van woensdag- op donderdagnacht druppelden de uitslagen van de gemeenteraadsverkiezingen binnen. In Nijmegen was al snel duidelijk dat GroenLinks ongeveer een kwart van de stemmen kreeg en daarmee met overtuiging de grootste partij is geworden.

Havana aan de Waal stemde massaal op GroenLinks, waardoor de partij er drie zetels bij krijgt en op elf uitkomt. De SP, voorheen ook in het bezit van acht zetels, levert twee zetels in en komt daarmee op zes, evenals D66, die ook een zetel minder hebben de komende vier jaar. De PvdA gaat van vier naar drie zetels, terwijl Stadspartij De Nijmeegse Fractie er een zetel bij krijgt en zo ook op drie uitkomt. VVD blijft op vier, CDA op twee. De Partij voor de Dieren, 50Plus en lokale partijen Gewoon Nijmegen en VoorNijmegen.NU kunnen elk rekenen op een zetel in de nieuwe gemeenteraad. Dit jaar zijn iets meer mensen gaan stemmen dan in 2014, met een opkomstpercentage van 57,1% ten opzichte van 54,6% vier jaar geleden.

Nijmegen heeft zich ook nadrukkelijk uitgesproken tegen de nieuwe Wet op de inlichtingen- en veiligheidsdiensten bij het ‘sleepwetreferendum’, met maar liefst 61,4% stemmen tegen. Slechts 33,5% van de stemmers heeft zich positief uitgelaten over de wet. De opkomst lag met 53,6% bovendien fors boven de beoogde kiesdrempel.

Hoewel het nagenoeg zeker is dat deze cijfers een goede weergave zijn van hoe de Nijmeegse gemeenteraad er de komende vier jaar uit gaat zien, wordt de officiĆ«le uitslag vrijdag pas bekend gemaakt. 

Laat een reactie achter

Gerelateerde artikelen