De Nijmeegse fractie van GroenLinks wil dat de gemeente op korte termijn begint met het opzetten van een pilot voor legale wietteelt.
Drang naar veiligheid
GroenLinks dringt al langer aan om een gereguleerde wietteeltpilot te starten. In december van 2014 diende de partij een motie in om als gemeente een pilot te beginnen. Deze motie werd toen door een ruime meerderheid van de gemeenteraad aangenomen. Het College van Burgemeester en Wethouders kon toen beginnen met de voorbereidingen van het opzetten van een pilot.
De pilot leek lang onmogelijk vanwege Nederlandse en internationale wetgeving. Nu zijn onderzoekers van de Radboud Universiteit tot de conclusie gekomen dat er wel genoeg ruimte is binnen de wet om wietteelt te legaliseren. Marieke Smit, fractievolger van GroenLinks Nijmegen, legt uit hoe de conclusie tot stand is gekomen. ‘De onderzoekers aan de RU hebben bepaald dat de mensenrechtenverdragen zwaarder wegen dan de Nederlandse wetgeving. Deze verdragen bepalen dat iets mag worden toegestaan als het veiliger is dan als het niet is toegestaan.’ In het geval van wietteelt gaat deze bewering op. De GroenLinks-fractie in Nijmegen is van mening dat de teelt van cannabis nu voor veel criminaliteit en overlast zorgt. De legalisering van de teelt kan deze problemen oplossen, waardoor de veiligheid van de betrokkenen wordt verbeterd.
Rrraaarrr
Smit laat weten dat de pilot enkel het telen van wiet betreft en niet de verkoop. ‘In Nederland heb je het probleem dat coffeeshops legaal wiet mogen verkopen, maar niet mogen inkopen. Met deze pilot moet dit probleem worden opgelost. Een ondernemer zal de wiet verbouwen en leveren aan de verkooppunten van cannabis. Minister Van der Steur van Justitie zegt nog steeds dat dit nog niet mag, maar dat is raar. Je verplicht mensen nog steeds tot crimineel gedrag en de inkopers weten niet wat voor wiet ze krijgen.’
Binnenkort gaat GroenLinks praten met de andere partijen in de Nijmeegse gemeenteraad en het College van Burgemeester en Wethouders over de toekomstige wietteelpilot. Waarschijnlijk zal de pilot na de Tweede Kamerverkiezingen, die volgend jaar maart plaatsvinden, van start gaan. GroenLinks hoop dat het politieke klimaat is veranderd om de legale wietteelt te verwezenlijken.