Home NieuwsNijmegen Hoogwater in Nijmegen

Hoogwater in Nijmegen

door Vincent Veerbeek

Door hevige regenval in Duitsland de afgelopen tijd treden de Nederlandse rivieren buiten de oevers. ‘Woensdag stroomt per seconde 7 miljoen liter water Nederland binnen’, zo kopt De Volkskrant dinsdag. Hierdoor staat ook het water in de Waal bij Nijmegen hoog.

Waar het in de zomer altijd vol zit met mensen op de Kaaij onder de Waalbrug, is de plek nu een grote waterpartij. Twee verloren fietsen staan aan verkeersborden vastgelegd midden in het water. Ook langs de rest van de Waalkade zijn ondergelopen stukken afgezet en de gehele kade is sinds maandagavond afgesloten voor gemotoriseerd verkeer. Wandelaars zijn er echter des te meer: veel ramptoeristen gingen de afgelopen kijken naar het hoge water. Het water in de Waal is op dit moment 11,8 meter boven NAP, maar het hoogste waterpeil wordt woensdagmiddag pas verwacht. Dan zal het peil naar verwachting stijgen tot zo’n 14 meter boven NAP.

Het is alweer even geleden dat de rivier zo ver buiten haar oevers trad. ‘De laatste keer dat het water zo hoog stond was in 2011, toen overstroomde de kade’, vertelt Suzanne Baks, woordvoerder van de Gemeente Nijmegen. ‘De verwachting is dat dat nu niet gaat gebeuren, er zal hooguit wat water op de kade komen door de golfslag van grote schepen die voorbijvaren.’ Een reden waarom de situatie nu niet zo ernstig is, is het project Ruimte voor de Rivier, waar onder andere de Spiegelwaal deel van uit maakt. Hoeveel deze nevengeul precies geholpen heeft om het hoge water in goede banen te leiden, moet duidelijk worden uit evaluaties achteraf.

Hoe lang de Waalkade nog afgesloten zal zijn, is niet duidelijk. ‘We zijn in overleg met Rijkswaterstaat, die berekeningen maakt van de waterstanden, en met de waterschappen, die de dijken in de gaten houden’, legt Baks uit. Aan de hand van die gegevens doet de gemeente wat nodig is om de veiligheid in de stad te garanderen. Voor liefhebbers heeft de gemeente een webcam waarmee mensen online het wassende water in de gaten kunnen houden.

Hoogwater Kaaij grootDe Kaaij is op enkele vergeten fietsen na uitgestorven.

Hoogwater Ooijpolder grootOok grote delen van de Ooijpolder staan onder water.

Laat een reactie achter

Gerelateerde artikelen