Torenhoge huurprijzen voor smerige bezemkasten, het is een veel voorkomend fenomeen in Nederlandse studentensteden. Als het aan de gemeenteraden ligt, is dat binnenkort verleden tijd: huisjesmelkers moeten strenger aangepakt worden.
Dinsdag deden de wethouders van twaalf studentensteden, waaronder Nijmegen, een oproep aan Kajsa Ollongren, de nieuwe minister van Binnenlandse Zaken die zich ook bezig houdt met huisvesting, om huisjesmelkers strenger aan te pakken. Gemeentes moeten meer bevoegdheden krijgen om boetes uit te delen en andere maatregelen te nemen. De Landelijke Studentenvakbond (LSVb) is blij met het initiatief van de gemeentes en sluit zich er volledig bij aan. Door het groeiende kamertekort krijgen huurbazen nu de kans om buitensporig hoge huurprijzen te vragen. ‘Er is geen enkele motivatie voor huisjesmelkers om zich aan de regels te houden’, laat de LSVb in een persbericht weten. Sancties ontbreken en studenten zijn de dupe, dus het is hoog tijd dat daar verandering in komt. De oproep van de wethouders is een stap in de goede richting.
De gemeente Nijmegen heeft deze week ook aangekondigd meer te willen gaan doen aan overlast van studentenhuizen en illegale kamerverhuur. In het najaar van 2018 worden maatregelen genomen om overlast voor omwonenden terug te dringen, te beginnen in de straten rond de binnenstad. Afval en fietsen moeten beter opgeborgen worden en ook de geluidsoverlast moet minder. Hoewel de nadruk dus op overlast ligt, wordt ook verkamering aangepakt. Zo mogen panden met een waarde onder 180.000 euro niet meer in kamers worden opgedeeld en wordt er strenger gecontroleerd op huurvergunningen.
Ook in Nijmegen zijn huisjesmelkers een groot probleem en dat gaat verder dan de wanpraktijken van Ton Hendriks. ANS zocht afgelopen september uit hoe de zaken in de Waalstad gesteld zijn en wat studenten zelf kunnen doen aan louche huurbazen.