Aan de van Schaek Mathonsingel in het centrum van Nijmegen was zondagmiddag een demonstratie tegen de woningnood onder jongeren. De politiek wordt door de actiegroep achter de protestmars opgeroepen om de regelgeving rondom leegstaande woningen te versoepelen.
Tekst: Myrte Nowee
Uit onderzoek van het ministerie van Binnenlandse Zaken blijkt dat Nederland momenteel in totaal 294.000 woningen te kort komt. De woningnood is het hoogst in Utrecht en Nijmegen, vooral voor starters en studenten. ‘De SSH& heeft 6400 kamers’, meldt de actiegroep op hun pagina. ‘Ieder jaar komen daar 2.000 – 2.500 kamers van vrij terwijl jaarlijks ruim 3.000 nieuwe studenten zich inschrijven.’
Panden beter benutten
Ook voor starters is het lastig om een sociale huurwoning te bemachtigen. ‘Ik sta al negen jaar op een wachtlijst om in Nijmegen te kunnen wonen’, vertelt een van de actievoerders. Ondanks het feit dat er tot 2025 naar verwachting 9.500 nieuwe woningen bijgebouwd gaan worden, geeft het onderzoeksrapport aan dat het zeker tot 2030 duurt eer het probleem verholpen is.
De actiegroep wil daarom een soepelere wet rondom het gebruik van leegstaande gebouwen. ‘We zien veel leegstaande panden waar slechts enkele anti-krakers mogen wonen, terwijl deze panden veel meer studenten zouden kunnen huisvesten’, vertelt Ramon van Eijk, woordvoerder van het protest. ‘Daarbij komt dat deze huurders afstand moeten doen van al hun huurdersrechten en ieder moment op straat kunnen worden gezet.’
Een van de onbenutte locaties is het voormalig kantorencomplex Metterswane tegenover het centraal station. Het gebouw wordt gesloopt na acht jaar leeg te hebben gestaan. Spandoeken van de krakers met Hier hadden al 8 jaar 100 mensen kunnen wonen en Als wonen een recht is, is kraken een noodzaak sieren het gebouw.