Home NieuwsNijmegen Internationaal documentairefestival IDFA komt naar LUX Nijmegen

Internationaal documentairefestival IDFA komt naar LUX Nijmegen

door Redactie

In het weekend van zaterdag 24 en zondag 25 november zal LUX een selectie van acht films, die dit jaar onderdeel vormen van het internationale documentaire filmfestival IDFA in Amsterdam, tonen in Nijmegen. Het IDFA (International Documentary Filmfestival Amsterdam), het grootste documentaire film festival ter wereld, vindt zelf plaats van woensdag 14 tot zondag 25 november. In samenwerking met de organisatie van IDFA heeft LUX een selectie gemaakt van acht films.

‘Wij werken al ruim tien jaar samen met IDFA in Amsterdam’, legt Lorijn Zwakman van de afdeling Marketing en Communicatie van LUX uit. ‘De documentaires die IDFA laat zien gaan vaak over andere culturen en bieden zo een perspectief dat Nederlandse filmgangers vaak nog niet zo goed kennen.’ Het weekend trekt over het algemeen een publiek dat van verdieping houdt. ‘De inhoud van de documentaires wisselt echt van spectrum naar spectrum, dus de IDFA films zijn eigenlijk interessant voor een heel breed publiek.’

LUX probeert bij de selectie ook specifiek nieuwe doelgroepen aan te trekken. ‘Een film die misschien interessant is voor jongeren en studenten is Minding the Gap, over een groep skatende jonge vrienden in de Amerikaanse Rust Belt. Een jonge documentairemaker gaat daarin terug naar zijn dorp en zijn vrienden en vertelt een verhaal over een Amerikaanse generatie zonder toekomstperspectief’, vertelt Zwakman. Minding the Gap, van de 24-jarige filmmaker Bing Liu, gaat over een groep vrienden die opgroeit in Rockford, Illinois, en skate om hun families te ontvluchten. De film heeft dit jaar onder meer de juryprijs van het gerenommeerde Sundance Film Festival gewonnen.

 

Laat een reactie achter

Gerelateerde artikelen