Home NieuwsNijmegen Stijgende huurprijzen heel Nederland

Stijgende huurprijzen heel Nederland

door Redactie

De gemiddelde huurprijs van een studentenkamer in Nederland is sinds 2017 met 12 procent gestegen. Volgens een onderzoeksrapport van de studentenhuisvesting-site Kamernet zal daar in de tweede helft van 2019 waarschijnlijk nog eens zo’n 2,5 procent bovenop komen. De groeiende instroom van het aantal internationale studenten zou een van de oorzaken van de verhoogde huurprijzen zijn.  

Voor een gemiddelde studentenkamer van 15 tot 20 vierkante meter, betaalde je in Nijmegen twee jaar geleden zo’n 361 euro per maand. Op dit moment ligt die prijs rond de 398 euro. Ondanks de forse stijging zit Nijmegen met haar huurprijzen nog onder het landelijk gemiddelde. Dat ging de afgelopen twee jaar van 385 naar 434 euro per maand. 

Internationale studenten vergroten de vraag
Kamernet geeft in hun rapport aan dat het aanbod van studentenkamers vrijwel gelijk is gebleven, terwijl de vraag is gestegen. Een groot deel van die stijgende vraag is volgens hen te wijten aan de groeiende instroom van internationale studenten. Het aandeel buitenlandse woningzoekenden is de afgelopen twee jaar namelijk gestegen van 15 procent in 2017 tot bijna 25 procent in de eerste helft van 2019. Nederlandse studenten blijken juist steeds minder vaak uitwonend te zijn, onder andere door de afschaffing van de basisbeurs en de stijgende huurprijzen. 

Onderzoek van het ministerie van Binnenlandse Zaken voorspelt dat de woningnood nog zal aanhouden tot 2030. De huurprijzen zullen daarmee naar verwachting de komende jaren niet dalen. De actiegroep Wachtlijstje.nl pleitte daarom eerder deze week voor een soepelere wet rondom het gebruik van leegstaande gebouwen. 

Laat een reactie achter

Gerelateerde artikelen