Home NieuwsNijmegen Jonge kunstenaars in Nijmegen mogelijk makkelijker aan de bak

Jonge kunstenaars in Nijmegen mogelijk makkelijker aan de bak

door Redactie

Wethouder Bert Velthuis wil het aantal ateliers voor startende kunstenaars in Nijmegen uitbreiden. Via tijdelijke contracten voor betaalbare ateliers wil de gemeente jonge creatievelingen meer kans geven. Het studentenleven in Nijmegen trekt veel studenten van de kunstacademie in Arnhem en Velthuis wil hier graag ruimte voor maken.

Oude generatie moet plaatsmaken voor jong talent
Velthuis is bekend met de problemen waar jonge kunstenaars tegenaan lopen en hij wil dit graag verhelpen. Voor zijn plan moeten oude gevestigde kunstenaars wel plaats maken voor beginnende artiesten. Startende kunstenaars krijgen tijdelijke contracten van bijvoorbeeld vijf jaar aangereikt. Daarna krijgt een nieuwe generatie de kans. 

Hiermee wil Velthuis oudere kunstenaars niet wegjagen. Deze kunnen ‘doorstromen’  naar een duurder particulier atelier in de stad en zich daar verder ontwikkelen. De wethouder richt zich met dit plan op de toekomst. Het is lastig om aan oudere mensen te vragen te veranderen. Jonge mensen zullen met een tijdelijk vooruitzicht van een goedkop atelier ruim tevreden zijn. Ook als ze weten dat ze na een bepaalde tijd moeten verkassen. ‘Jongeren willen niet hun hele leven in hetzelfde huis gaan wonen of dezelfde baan hebben, dus waarom geldt dat niet voor een atelier?’, redeneert Velthuis.

Moderne kunst
De gemeente zoekt naar gebouwen waar jonge talenten zich makkelijk kunnen presenteren aan de buitenwereld. Velthuis vindt dat jonge mensen in ruil voor de lage huur iets terug kunnen geven aan de maatschappij: ‘De ouderwetse kunstenaar die zichzelf opsluit met het idee dat zijn kunst is verheven boven elke werkelijkheid, is niet meer van deze tijd.’ De wethouder wil nog niets kwijt over welke panden de gemeente hiervoor op het oog heeft. 

De ateliers zullen worden aangeboden voor 25 tot 60 euro per vierkante meter. Per 2023 wil Velthuis voor alle ateliers tijdelijke contracten invoeren en tegen 2018 hoopt hij dat de gemeente Nijmegen minsten 170 ateliers ter beschikking heeft. Op dit moment zijn dat er 72.

Laat een reactie achter

Gerelateerde artikelen