Home NieuwsNijmegen Dit jaar loting voor deelname Batavierenrace

Dit jaar loting voor deelname Batavierenrace

door Redactie

De organisatie van de 44e Batavierenrace, de grootste estafetteloop ter wereld, heeft het inschrijfsysteem voor de sportwedstrijd omgegooid. Vanaf dit jaar kun je pas meerennen nadat je bent ingeloot. 

Loting
De loting, die een reguliere inschrijving vervangt, vindt vanaf 1 december in drie delen plaats. Eerst worden 100 plaatsen verloot voor ploegen die in de afgelopen drie jaar twee keer van de partij waren. Bij het tweede deel mogen per sportraad ploegen een poging wagen. In de derde fase maken alle ploegen kans om deel te nemen, ook die eerder zijn uitgeloot. Op 16 december wordt in het Sportcafé bekend gemaakt wie er bij de Batavierenrace van start zullen gaan.

Organisator Luca de Munk, van het werkveld Wedstrijd, Route en Veiligheid van de Batavierenrace, vertelt: ‘Mensen schrijven zich de laatste jaren steeds sneller in. Vorig jaar zat de inschrijving na 20 minuten al vol. Bij het huidige systeem kunnen we gewoon niet garanderen dat de aanmelding eerlijk verloopt.’

Studentgehalte
Binnen het nieuwe systeem zal ook worden gelet op het studentgehalte, omdat de race officieel alleen voor studenten is. De Munk: ‘Eerder werden niet-studenten gedoogd, maar vanaf nu vragen wij van elke ploeg minstens vijf bewijzen van inschrijving aan een hogeschool of universiteit. Deze studentencheck is helaas niet waterdicht, omdat een ploeg uit 25 mensen bestaat, maar wel een stap in de goede richting. Dit gaan we in de volgende jaren verder uitwerken.’ De Batavierenrace moet als het aan de organisatoren ligt in de komende jaren steeds meer puur een studentenevenement worden. 

Duurzaamheid
Ook zal duurzaamheid een belangrijkere plek binnen de hardloopwedstrijd krijgen. Jasper van Dijk, ook van werkveld Externe Betrekkingen en Faciliteiten, vertelt welke maatregelen dit jaar worden genomen. ‘Wij gaan bij aankomende estafette afval scheiden en kijken hoe we de materiaalverspreiding zo veel mogelijk kunnen beperken.’ In de toekomst zullen er nog meer maatregelen worden genomen, maar het is nog niet zeker welke. Van Dijk zegt dat je voor duurzaamheidssuggesties altijd bij de organisatie kan aankloppen. 

 

 

Laat een reactie achter

Gerelateerde artikelen