Home Artikelen Nijmeegs kamertekort komende vijf jaar onverminderd groot

Nijmeegs kamertekort komende vijf jaar onverminderd groot

door Jochem Bodewes

Een landelijk onderzoek naar studentenhuisvesting wijst uit dat het kamertekort in Nijmegen de komende vijf jaar van dezelfde omvang blijft. In de ogen van lokale studentenvakbond AKKU ligt de oorzaak van dit probleem bij het strenge verkameringsbeleid van de gemeente. Om het tekort te verhelpen, moet er volgens de vakbondsvoorzitter worden bijgebouwd.  


In de Landelijke Monitor Studentenhuivesting, die afgelopen week werd uitgebracht, wordt de status van de huidige Nijmeegse kamermarkt als ‘zeer krap’ beschreven. In totaal leven er nu 18.100 uitwonende studenten in Nijmegen, maar er is nog vraag naar 1900 kamers meer. De prognose in de monitor is dat dit tekort over vijf jaar nog van hetzelfde niveau is. Twee jaar geleden was de Nijmeegse kamermarkt nog ‘evenwichtig’, terwijl het aantal Nijmeegse studenten dat op kamers gaat opmerkelijk genoeg al jaren stabiel is. Volgens Menno Uphoff, voorzitter van AKKU, is het tekort te wijten aan het gemeentelijk beleid rondom verkamering, dat voor een beperking van het aantal wooneenheden zorgt. ‘Op dat gebied zien we al een aantal jaren een beweging richting strengere regels, zoals het instellen van een vergunningsplicht voor verhuurders. Daar ervaren we nu de gevolgen van.’ De gemeente Nijmegen heeft zich voorgenomen dit beleid door te zetten en in 2021 een nieuw plan te presenteren om de verkamering verder in te perken. ‘Als daar nog strengere regels in staan, hebben studenten een nog groter probleem’, aldus Uphoff.

Volgens de vakbondsvoorzitter moet er daarom als oplossing simpelweg worden bijgebouwd. Hier is de gemeenteraad wel toe bereid: twee weken geleden werd er een motie aangenomen die tot een groter marktaandeel van de SSH& moet leiden. ‘De gemeente wil op die manier 900 wooneenheden bij laten bouwen. We hopen dat dat aantal omhoog gaat, want het is niet voldoende om het huidige tekort op te lossen’, aldus Uphoff.

Laat een reactie achter

Gerelateerde artikelen