Home NieuwsNijmegen Nijmegen trapt duurzaam jaar af

Nijmegen trapt duurzaam jaar af

door Redactie

Nijmegen is dit jaar als eerste Nederlandse stad Green Capital van Europa. Aankomend weekend vindt in Museum het Valkhof het eerste evenement, Wondertuin Festival, plaats in het teken van Nijmegen als duurzame stad.

Op Wondertuin zullen verschillende sprekers een praatje houden over duurzaamheid. André Kuipers en de bedenker van Tony’s Chocolonely Teun van de Keuken zijn enkele van de bekende mensen die tijdens het festival zullen spreken over dit centrale thema. Jelle Brandt Corstius en fotograaf Jeroen Toirkens zullen er ook zijn om te vertellen over Borealis, een langlopend journalistiek fotoproject. Met dit project brengen ze de boreale zone in kaart door middel van foto’s en verhalen van mensen die er wonen. Daarnaast vertelt “Climate Reality Leader Milan van der Meulen over het debat rond klimaatproblemen en praat Joszi Smeets, oprichter van Food Hub, over de rol van voedsel met betrekking tot duurzaamheid. Verder is er een zeer divers aanbod qua muziek: Luwten met indie, hiphop singer-songwriter Linde Schöne en het DJ-collectief Zusje van Debbie.

Naast muziek en sprekers zijn er vele andere dingen te doen, zoals in de Struintuin en het Business Café, waar Nijmeegse ondernemers te vinden zijn die zich met duurzaamheid bezighouden. Ontwerpers uit de Smeltkroes laten met hun expositie Van Eigen Bodem zien wat ze met afval kunnen creëren. Filmfestival Go Short heeft een divers programma samengesteld met drie korte films van jonge Europese filmmakers. Ook de Radboud Universiteit verzorgt een deel van het festivalprogramma. 

Het duurzame festival is van 19 tot en met 21 januari gratis te bezoeken. Zaterdag geeft de Duitse stad Essen de titel European Green Capital officieel door aan Nijmegen. De rest van het jaar zijn er allerlei duurzame activiteiten, zoals verschillende challenges waarbij de inwoners van Nijmegen zelf aan de slag gaan met duurzaamheid.

Laat een reactie achter

Gerelateerde artikelen