Home NieuwsNijmegen Nijmegen viert 75 jaar vrijheid

Nijmegen viert 75 jaar vrijheid

door Redactie

Het weekend van 20 tot 22 september staat in Nijmegen in het teken van 75 jaar vrijheid. Voorafgaand aan de officiële herdenking werd vrijdagmiddag de Waaloversteek nagespeeld door Pontoon Group ’40-’45. 

Tekst: Myrte Nowee
Foto’s: Vincent Veerbeek 

De Oversteek
oversteek 350xAan de noordkant van Nijmegen lagen de kleine bootjes in het water, klaar om de overtocht richting Lent te maken. Liggend in het gras tussen de Waal en de Spiegelwaal wachtten de ‘Duitsers’ hen op. Bovenop de brug De Oversteek heeft het publiek zich verzameld en kijkt hoe de ‘Geallieerden’ de Waal oversteken, om de rest van Nederland te bevrijden. 

Hoewel het aantal soldaten dat vandaag meedeed duidelijk minder groot was dan in 1944, gaf de voorstelling een aardig beeld hoe de slag er toen uit zou moeten hebben gezien. De klapperpistolen en rookbommen gaven het schouwspel net wat meer spektakel. 

Vrijheid en vriendschap
De officiële herdenking van de Waaloversteek vond iets verderop plaats, bij het monument voor de 48 gesneuvelden soldaten aan de Oosterhoutsedijk. De aanwezigen konden de voorstelling via schermen volgen, waarna burgemeester Bruls een toespraak hield over leven in vrijheid. Bruls sprak – in het Engels – vooral over het sluiten van vriendschappen tussen landen na de oorlog. Zowel met bondgenoten, als met vijanden. Toespraak 350x

Na een muzikaal intermezzo was het de beurt aan de Amerikaanse ambassadeur Pete Hoekstra voor een toespraak. Hoekstra was duidelijk tevreden met de manier waarop de tweede wereldoorlog nog zo wordt herdacht. Ook sprak hij bewondering uit voor het bedanken van de Amerikanen voor hun hulp bij de bevrijding. ‘De Nederlanders hebben de verantwoordelijkheid genomen die bij het maken van onze offers kwam en hebben na de oorlog het land herbouwd. De 48 soldaten die hier zijn omgekomen, stierven niet tevergeefs.’

Verdere activiteiten
Ook de rest van het weekend zijn er nog tal acitviteiten in het kader van de bevrijding. Morgenmiddag vindt om 19:00 een speciale editie van de Sunset March plaats, een dagelijks eerbetoon aan de gestorven geallieerden sinds 2014. Naar schatting zullen hier zo’n 1500 mensen aan deelnemen. 

Verder vindt op het NYMA-terrein in Nijmegen van vrijdagavond 20 tot en met zondag 22 september het bevrijdingsfestival ‘Beleef de Oversteek’ plaats. Een ode aan 75 jaar vrijheid gevierd met muziek, theater, films en activiteiten. Op zondag 22 september zullen 450 historische militaire voertuigen van Operation Market Garden in een lange stoet door regio Nijmegen rijden. 

 

Laat een reactie achter

Gerelateerde artikelen