Home NieuwsNijmegen Open Monumentendag: verborgen pareltjes

Open Monumentendag: verborgen pareltjes

door Vincent Veerbeek

Dit weekend, op 9 en 10 september, vindt de Open Monumentendag weer plaats in Nijmegen, met dit jaar als thema ‘Boeren, burgers en buitenlui.’ Ook voor degene die de grote namen als de Stevenskerk, de Kruittoren en Huize Heyendaal inmiddels wel kent, is er genoeg te beleven. ANS stelde een lijstje samen van monumenten die minder in het oog vallen, maar desalniettemin een bezoek waard zijn. 

SynagogeOMD synagoge
In de kleine straatjes tussen de Grote Markt en de Waalkade zijn veel historische plekken te vinden, waaronder ook de oude synagoge in de Nonnenstraat. Dit gebouw werd in 1756 voor het eerst in gebruik genomen, als eerste officiële gebedsruimte voor de Joodse gemeenschap in Nijmegen. Na lange tijd als synagoge dienst gedaan te hebben was het pand in de twintigste eeuw enige tijd in bezit van de gemeente Nijmegen en werd het onder meer gebruikt als opslagruimte. Sinds 1999 is het weer in handen van de Joodse gemeenschap en in 2000 heeft een grondige renovatie plaatsgevonden. De synagoge is dit weekend te bezichtigen op zondag van 10 tot 17 uur.

OMD ValkhofValkhofbunker
Het Valkhofpark en het naastgelegen museum zijn bij de meeste mensen wel bekend, maar dat er onder de grond meer te zien is dan alleen een parkeergarage, weten minder mensen. Tijdens de Tweede Wereldoorlog bouwden de Duitse bezetters hier in 1943 drie mitrailleurbunkers om aanvallen van over de Waal te kunnen weren. Van deze bunkers is er nu nog een over, gelegen onder de uitkijkpunten aan de rand van het park. De bunker is zaterdag en zondag tussen 10 en 17 uur te bezoeken.

Titus Brandsma GedachteniskerkOMD kerk
Als je een bezoek aan de Stevenskerk te mainstream vindt is de Titus Brandsma Gedachteniskerk misschien een goed alternatief. Als je langs de voorbijrazende auto’s en fietsers kijkt is aan de rand van het Keizer Karelplein, tussen de Graafseweg en de Annastraat, een robuust bouwwerk te zien. Deze kerk, vernoemd naar Titus Brandsma, die in de jaren dertig hoogleraar en rector magnificus op de Radboud Universiteit was, werd in 1909 gebouwd en is vandaag de dag nog altijd een opvallende bezienswaardigheid. De kerk is dit weekend op zaterdag tussen 10 en 16 uur en zondag tussen 12 en 16 uur geopend.

OMD stadhuisStadhuis
Midden tussen de winkels aan de Burchtstraat ligt het oude stadhuis van Nijmegen, gebouwd in 1555. In de loop van de geschiedenis is het gebouw meerdere keren herbouwd en gerestaureerd, waardoor het gebouw een interessant kijkje biedt in de historie van Nijmegen. Hoewel het stadhuis zelf inmiddels verhuisd is naar het naastgelegen moderne pand dat gebouwd werd tijdens de jaren vijftig, is er in het historische deel genoeg te zien. Het historische deel van het stadhuis is niet op eigen houtje te bezichtigen, maar het hele weekend zijn er van 11 tot 17 uur elk uur rondleidingen. 

Het programmaboekje met een volledig overzicht van de monumenten die te bezoeken zijn is hier te vinden.

Laat een reactie achter

Gerelateerde artikelen