Home NieuwsNijmegen Hop in het slop geen ramp voor Nijmeegse student

Hop in het slop geen ramp voor Nijmeegse student

door Redactie

Slecht nieuws voor de bierliefhebber: er heerst een hoptekort. De wereldwijde hopoogst van 2015 viel erg tegen waardoor er nu een schaarste is ontstaan. Wat zijn de gevolgen voor de bierbrouwerijen in Nijmegen en de portemonnee van de student? 

Oersoep 
Omdat de grote brouwerijen vaak vaste contracten hebben met hopproducenten,zijn vooral de kleinschalige brouwers in Nederland de dupe van de schaarste. Hop is bovendien vooral een belangrijk ingrediënt van speciaalbiertjes. Kleine brouwerijen die speciaalbier brouwen gebruiken tien tot twintig keer meer hop als grote pilsbrouwerijen. De afgelopen jaren groeit het aantal microbrouwerijen als kool, waardoor ook de vraag naar hop enorm is gestegen. Oersoep, een microbrouwerij in Nijmegen, merkt al de gevolgen van het hoptekort. De ‘modieuze’ hoppen zijn vooral lastig verkrijgbaar waardoor de recepturen van een aantal specifieke biertjes aangepast moesten worden. 

De Hemel
Volgens Thieu Hegger, eigenaar van de Nijmeegse stadsbrouwerij de Hemel, zal de prijs van de speciaalbiertjes van de Hemel niet stijgen. ‘Gelukkig hebben wij voldoende voorraad om onze productie voort te blijven zetten’, zegt Hegger. ‘De Hemel maakt geen gebruik van de hopsoorten die maar weinig worden verbouwd. Alleen bij uiterste noodzaak kunnen we de recepten van onze bieren aanpassen. Dit doen we natuurlijk liever niet, maar we verwachten dat het niet nodig zal zijn’. Hij verwacht niet dat veel brouwerijen de prijs van hun bier zullen verhogen vanwege de schaarste. ‘Hop is niet de grootste kostenpost bij het brouwen van een biertje, er gaat veel meer mout in’, verklaart Hegger. ‘Bovendien is een tegenvallende hopoogst een risico van het vak. Wij zullen dat niet snel doorberekenen in de bierprijs’.

Studenten hoeven zich dus geen zorgen te maken dat ze straks zonder biertje op het terras komen te zitten of dat ze extra zullen moeten bijlenen vanwege het hoptekort. Genoeg leven in de brouwerij komende zomer. Een hele opluchting.

Laat een reactie achter

Gerelateerde artikelen