Home NieuwsNijmegen Phocanen vallen in de prijzen bij NK Roeien

Phocanen vallen in de prijzen bij NK Roeien

door Redactie

Gisteren hebben Erik Dekker en Koen Metsemakers, roeiers van de Nijmeegse roeivereniging Phocas, in hun eigen klasse een zilveren medaille gewonnen tijdens het Nederlands Kampioenschap Roeien voor kleine nummers. 

NK voor kleine boten
Het NK Roeien voor kleine nummers werd gehouden op de Willem Alexanderbaan in Zevenhuizen, in de buurt van Rotterdam. Dit NK was enkel voor de roeiklassen skiff, een roeiboot voor slechts één persoon, en de twee-zonder, waarbij twee roeiers zonder stuurman het parcours moeten afleggen. Beide Phocanen snelden in hun klasse naar de tweede plaats. Metsemakers deed dat in de klasse senioren skiff, Dekker in de lichte senioren skiff.

Voor Metsemakers is het zijn eerste medaille op het NK Roeien, maar zeker niet zijn eerste succes. Vorig jaar haalde hij op de Universade, een internationaal sportevenement voor universiteitssporters, een bronzen plak op het onderdeel skiff en werd hij door de NSSR benoemd tot ‘sportman van het jaar 2015’. In december werd hij ook nog Nederlands kampioen indoorroeien. Voor Dekker is het zijn tweede succes op het NK Roeien voor kleine nummers. In 2013 wist hij al als derde over de streep te komen.

Doelstelling gehaald
Dekker vertelt dat hij voor dit kampioenschap het doel had om een podium te halen. ‘Op basis van eerdere resultaten zat een plek in de top-3 er ook zeker in. Een gouden medaille zou lastig worden, maar minimaal een derde plek moest wel te doen zijn.’ In drie rondes, verspreid over drie dagen, wist Dekker uiteindelijk de zilveren plak binnen te slepen. Dat ging echter niet zonder slag of stoot. ‘Op vrijdag en zaterdag had ik nog last van een blessure, maar ik wist toch door de voorrondes te komen. Op zondag had hier gelukkig geen last meer van. De strijd om de tweede plek bleef lang spannend, maar uiteindelijk won ik hem met slechts een halve seconde op de man die als derde eindigde.’

Met dit resultaat hoopt Dekker dat hij in de Nederlandse selectie komt voor het wereldkampioenschap roeien voor niet-olympische disciplines. ‘Ik hoop dat ik geselecteerd word voor de klasse dubbelvier, de boot met vier personen en twee roeispanen. Het is nog wel even afwachten of ik daadwerkelijk in de Nederlandse ploeg terecht kom. Het zal ook wel even aanpassen zijn voor mij, want ik ben gewend om in mijn eentje te roeien in plaats van met vier tegelijkertijd. De voorgaande selectietrainingen voor deze boot zijn echter goed gegaan, dus ik heb er wel vertrouwen in.’

 

Gerelateerde artikelen

Laat een reactie achter