Home NieuwsNijmegen Politieke jongerenverenigingen strijden tegen Pegida

Politieke jongerenverenigingen strijden tegen Pegida

door Redactie

Aanstaande zondag vindt er een demonstratie van anti-islambeweging Pegida plaats in het centrum van Nijmegen. Ze willen er naar eigen zeggen een ‘levendige maar vreedzame demonstratie’ van maken. Diverse politieke jongerenverenigingen in Nijmegen bieden echter tegengas.

Pegida (Patriotische Europäer gegen die Islamisierung des Abendlandes) stak voor het eerst de kop op in Dresden in 2014 en protesteert fel tegen de islam en vluchtelingen. Sinds 2015 zijn ze ook in Nederland actief. Zo hebben ze eerder dit jaar al gedemonstreerd in onder andere Utrecht en Enschede, waar ze zelfs moskeeën met varkensbloed besmeurden. De extreemrechtse beweging kondigde vorige maand aan dit weekend ook te gaan demonstreren in Nijmegen voor het behoud van vrijheid van meningsuiting.

Het nieuws dat Pegida naar Nijmegen komt, roept weerstand op van verschillende politieke jongerenorganisaties. ROOD, DWARS en de Jonge Socialisten, de jongerenafdelingen van respectievelijk de SP, GroenLinks en de PvdA, hebben de demonstratie omgetoverd tot een sponsorloop: ze geven tegenstanders van de beweging de mogelijkheid om een Pegida-demonstrant te “sponsoren”. Voor elke gesponsorde demonstrant wordt een geldbedrag overgemaakt naar VluchtelingenWerk Nederland.

De maatregelen van de verenigingen blijven dus vreedzaam. ‘We willen Pegida niet het recht afnemen om te demonstreren, want iedereen moet zijn mening kunnen uitdragen’, aldus Veerle Springintveld, contactpersoon van ROOD Nijmegen. ‘Met deze actie kunnen we ze het signaal geven dat we het niet met ze eens zijn zonder ze hun recht van meningsuiting te ontnemen.’ Volgens Springintveld is de sponsorloop een groot succes. ‘We hebben deze actie binnen twee weken opgezet, samen met DWARS en de Jonge Socialisten. In deze tijd hebben we al meer dan 70 euro per demonstrant en 700 euro aan vaste donaties opgehaald. Dit is het resultaat van elke dag de straat op gaan en flyeren om mensen bij de actie te betrekken.’ Met de sponsorloop hopen de politieke jongerenverenigingen de haatdragende demonstratie om te kunnen buigen naar iets positiefs.

Laat een reactie achter

Gerelateerde artikelen